luni, 26 august 2013

Maica Tereza, ( 26 august 1910 - . 5 septembrie 1997 )

" Miracolul nu e ca noi facem toate astea, ci faptul ca suntem fericiti facand-o
Dumnezeu nu-ti cere sa reusesti, El vrea doar sa incerci din tot sufletul.
Nu asteptati lideri. Faceti ce e de facut singuri, fiecare in parte. " 
                                                                                       Maica Tereza,


Maica Tereza, născută Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (se citește Agneza Gongea Boiagiu), (n. 26 august 1910Skopje,Macedonia - d. 5 septembrie 1997CalcuttaIndia), călugăriță catolică de origine albaneză (mama sa)[1] care a fondat ordinulMisionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări. Tatăl său, de origine aromână[2], a murit când fiica avea zece ani. Din acel moment, Agneza Gongea Boiagiu nu a mai avut contact cu ramura aromână a familiei sale.[3]
A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.



Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (Gonxhe însemnând boboc în albaneză) s-a născut în 26 august 1910, în ÜskübImperiul Otoman(acum Skopje, capitala Republicii Macedonia). Deși s-a născut în 26 august, ea considera că 27 august, ziua în care a fost botezată, era "adevărata ei zi de naștere."[4] Ea a fost cea mai mică dintre copiii familiei din ShkodërAlbania, având ca părinți pe Nikollë și Drana Bojaxhiu.[5] Tatăl ei era implicat în politica albaneză. În 1919, după o întâlnire politică, în care Skopje era lăsată în afara Albaniei, el s-a îmbolnăvit și a murit, când Agnesë avea opt ani[4], pe vremea Imperiului Otoman. După moartea tatălui ei, mama ei a crescut-o ca romano-catolică.


Maica Tereza(2003)


  • Pune credinta in lucrurile mici pe care le faci, pentru ca in ele sta puterea ta.
  • Sa fii nedorit, neiubit, neingrijit, uitat de toata lumea cred ca e o foame mai mare, o saracie mai mare decat a celora care nu au ce sa manance.
  • Sa nu credeti ca dragostea, pentru a fi adevarata, trebuie sa fie extraordinara. Lucrul de care avem nevoie e sa iubim fara ca asta sa ne oboseasca.
  • Nu asteptati lideri. Faceti ce e de facut singuri, fiecare in parte.
  • Chiar si cei bogati sunt infometati de dragoste, de ingrijire, de dor, de a avea pe cineva care sa fie doar al lor.
  • De fiecare data cand zambesti cuiva, este un gest de dragoste, un dar catre acea persoana, un lucru frumos.
  • Dumnezeu nu-ti cere sa reusesti, El vrea doar sa incerci din tot sufletul.
  • Lucrurile bune sunt zalele care formeaza lantul iubirii.
  • Eu sunt un mic creion in mainile unui Dumnezeu scriitor care scrie o scrisoare de dragoste lumii.
  • Nu ma rog petru succes, cer doar credinta.
  • Am descoperit paradoxul ca, daca iubesti pana cand doare, acolo nu exista durere, ci si mai multa dragoste.
  • Stiu ca Dumnezeu nu-mi va da nimic din ceea ce nu pot duce. Mi-ar placea doar ca El sa nu aiba chiar atata incredere in mine.
  • Incerc sa dau saracilor contra dragoste ceea ce bogatii ar cumpara contra unei sume de bani. Nu, nu as atinge un lepros pentru o mie de lire sterline, dar l-as vindeca pentru dragostea Lui Dumnezeu.
  • Daca nu avem pace, e pentru ca am uitat ca apartinem unul altuia.
  • Daca vrem ca un mesaj de dragoste sa fie auzit, el trebuie sa fie trimis. Pentru a tine o candela aprinsa, trebuie sa turnam ulei in ea.
  • In viata asta nu putem face lucruri marete. Putem face doar lucruri marunte cu enorma dragoste.
  • Este un gest regesc sa ai grija de cei cazuti.

                                                                                                                             Maica Tereza,
20.12.2002, Vatican (Catholica) - Papa Ioan Paul al II-lea a aprobat astăzi două decrete ale Congregaţiei pentru cauzele Sfinţilor referitoare la fondatoarea Misionarelor Carităţii, Maica Tereza de Calcutta: prin unul din decrete sunt recunoscute virtuţile eroice ale fondatoarei, iar prin celălalt a fost recunoscut miracolul obţinut prin mijlocirea ei.

“Sfinţenia nu este un lux pentru câţiva, ci o simplă îndatorire pentru fiecare dintre noi”, spunea fondatoarea Misionarelor Carităţii. Sora Nirmala, care a urmat Maicii Tereza la conducerea congregaţiei a precizat că a fost aleasă data de 19 octombrie pentru beatificare deoarece este Ziua Mondială a Misiunilor şi pentru că în luna octombrie 2003 se va încheia anul Rozariului.

Cel de-al doilea decret, referitor la Maica Tereza, aprobat de Papa Ioan Paul al II-lea, a recunoscut vindecarea miraculoasă a Monicăi Besra care suferea de o tumoare canceroasă la stomac. Femeia suferea şi de o meningită tuberculoasă de care a fost, de asemenea, vindecată. Procesul de beatificare al Maici Tereza (1910-1997) – Agnès Gonxha Bojaxhiu, albaneză – a început la cinci ani de la moartea ei, care a avut loc la 5 septembrie 1997, la Calcutta.

O dată cu dosarele Maicii Tereza, Cardinalul Jose Saraiva Martins, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, a prezentat Sfântului Părinte spre aprobare şi dosarele altor candidaţi:

Virtuţi eroice
- Slujitorul lui Dumnezeu Carlo Gnocchi, din Italia, preot diecezan şi fondator al Operei “Pro Juventute” (1902-1956).
- Slujitoarea lui Dumnezeu Maria Tereza a Sfântului Iosif (Anna Maria Tauschervan den Bosch), din Germania, fondatoarea a Congregaţiei Călugăriţelor Carmelitane ale Preasfintei Inimi a lui Isus (1855-1938).
- Slujitoarea lui Dumnezeu Maria Crocifissa (Rosa Curcio), din Italia, fondatoare a Congregaţiei Călugăriţelor Carmelitane Misionare ale Sfintei Tereza a Pruncului Isus (1877-1957).

Miracole
- Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Giacomo Alberione, din Italia, preot şi fondator al Familiei Pauline (1884-1971).
- Venerabilul Slujitor al lui Dumenzeu Valentin Paquay, din Belgia, preot profes al Ordinului Fraţilor Minori (1828-1905).
- Venerabila Slujitoare a lui Dumnezeu Bonifacia Rodríguez Castro, din Spania, fondatoare a Congregaţiei Slujitoarelor Sfântului Iosif (1837-1905).
- Venerabila Slujitoare a lui Dumnezeu Giulia Salzano, din Italia, fondatoare a Congregaţiei Călugăriţelor catehete a Preasfintei Inimi a lui Isus (1846-1929).
- Venerabila Slujitoare a lui Dumnezeu Maria a lui Isus Răstignit (Maria Petkovic), din Croaţia, fondatoare a Congregaţiei Fiicelor Milostivirii (1892-1966).
- Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Ioan Merz, din Bosnia, laic (1896-1928).
- Fericitul Daniel Comboni, din Italia, Episcop şi Vicar Apostolic pentru Africa Centrală, fondator al Institutelor Misionarilor Combonieni ai Inimii lui Isus şi al Călugăriţelor Misionare Comboniene (1831-1881).
- Fericitul Iosif Sebastian Pelczar, din Polonia, Episcop de Przemysl al latinilor, fondator al Congregaţiei Slujitoarelor Inimii lui Isus (1842-1924).
- Fericitul Arnold Janssen, din Germania, preot şi fondator al Societăţii Cuvântului Divin şi al Congregaţiilor Misionarele Slujitoare ale Duhului Sfânt şi Slujitoarele Duhului Sfânt ale Adorării Perpetue (1837-1909).
- Fericitul Giuseppe Freinademetz, din Italia, preot profes al Societăţii Cuvântului Divin (1852-1909).
- Fericita María de Mattias, din Italia, fondatoare a Congregaţiei Călugăriţelor Adoratoare ale Sângelui lui Cristos (1805-1866).
- Fericita Angela de la Cruz (María de los Ángeles Guerrero González), din Spania, fondatoare a Congregaţiei Surorilor Crucii (1846-1932).
- Fericita Virginia Centurione, din Italia, văduvă şi fondatoare a Călugăriţelor Sfintei Fecioare a Refugiului de pe Muntele Calvar (1587-1651).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More