sâmbătă, 17 august 2013

17 august 2013 by Viorica Crainic


Bine v - am regăsit! 

" E de necrezut câte dobitocii poate spune într -o singura zi o persoană inteligentă"(Andre Gide)

Eugen Tomac : A inaugurat prima filială a partidului.

Liderul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a inaugurat sâmbătă la Constanţa prima filială a formaţiunii politice şi a precizat, totodată, că în perioada următoare astfel de evenimente vor avea loc şi în alte judeţe.

"Este prima filială pe care o înfiinţăm azi, cea de la Constanţa. În aproape toate judeţele din ţară există responsabili care pregătesc constituirea filialelor în perioada următoare", a declarat Tomac, într-o conferinţă de presă, exprimându-şi totodată speranţa că într-un timp foarte scurt se va reuşi înregistrarea PMP la Tribunal, primul termen fiind pe 22 august.
"Partidul Mişcarea Populară se adresează românilor şi pentru că că ne-am asumat această identitate creştin-democrată, deci una de centru-dreapta, îi aşteptăm alături de noi pe toţi cei care împărtăşesc aceste valori. (...) Sigur, nu am făcut un secret din faptul că susţinem reformele demarate de preşedintele Traian Băsescu, pentru că, din nefericire, celelalte partide politice care au fost la un moment dat alături de preşedinte au luat alte direcţii şi nu mai sunt atât de solidare sau nu-şi mai revendică atât de mult această abordare. Sunt bineveniţi toţi cei care cred în PMP, indiferent de partidul din care au făcut parte sau mai sunt membri în momentul de faţă", a afirmat preşedintele PMP.

Emil Boc : Ponta, iresponsabil politic.

Fostul premier Emil Boc susţine că Victor Ponta a dat dovadă de iresponsabilitate când a formulat acuzaţii de dosare politice la adresa lui Traian Băsescu, "fără nicio dovadă elementară", adăugând că şeful Executivului este "invidios" pe preşedinte pentru că "are reacţii umane la situaţii umane"
"Este inadmisibil ca într-o ţară din Uniunea Europeană un prim-ministru să formuleze acuzaţii de dosare politice la adresă şefului statului, fără nicio dovadă elementară, şi acel prim-ministru să mai fie în funcţie. În UE nu există asemenea practici politice iresponsabile din partea şefilor de Guvern. În UE liderii ţării respectă Justiţia şi statul de drept. România este în UE, şi nu o republică bananieră, precum în concepţia lui Victor Ponta. Orbit de bătălia politică cu preşedintele Traian Băsescu, Victor Ponta face mult rău imaginii României. De altfel, Ponta este invidios pe preşedinte, pentru că acesta are reacţii umane la situaţii umane, ca să ne referim doar la cazul Cioabă", a spus Boc.

Vasile Blaga: Suntem deschişi cu celelalte partide de dreapta să găsim cea mai bună formulă la prezidenţiale.

Liderul PDL, Vasile Blaga, a afirmat, la Baia Mare, că PDL va stabili în Colegiul Director variantă pe care se va merge pentru desemnarea candidatului partidului la prezidenţiale, dar că este deschis şi faţă de celelalte formaţiuni de dreapta şi centru dreapta pentru a găsi "cea mai bună formulă".
Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, înaintea Colegiului Director al PDL de la Baia Mare, că viitorul candidat al partidului la prezidenţiale trebuie să cunoască foarte bine problematica funcţiei prezidenţiale, să ştie exact atribuţii de politică externă, de apărare.
"Trebuie să fie bine pregătit în zona asta. Un om integru, un om serios, un foarte bun administrator dovedit", a spus Blaga.
 "Noi suntem deschişi cu celelalte formaţiuni de centru dreapta, de dreapta, să găsim cea mai bună formulă pentru prezidenţiale", a spus el.
"Am decis ca alegerea candidatului PDL la Preşedinţie să fie făcută de toţi cei peste 300.000 de membri de partid, nu prin electori, nu de aleşii locali, ci de toţi membrii", a spus Blaga.
Întrebat dacă în Colegiul Director se va analiza poziţia critică a Elenei Udrea la adresa partidului, Blaga a răspuns: "Nu avem astfel de teme de discuţii".

Elena Udrea: Ponta să demisioneze. Nu poţi fi premier şi să spui că dosarele se fac la comandă politică.

"Victor Ponta trebuie de urgenţă să-şi dea demisia! Nu poţi fi premierul României şi să spui că dosarele în România se fac la comandă politică. Dacă lucurile stau aşa, atunci eşti un incompetent sinistru şi trebuie să pleci! Dacă lucurile nu sunt aşa, atunci eşti un iresponsabil care dinamitează imaginea României şi încrederea în statul de drept. Vi-i imaginaţi pe Angela Merkel, Jean-Marc Ayrault, David Cameron sau pe Mariano Rajoy spunând că în ţara lor se fac dosare politice? Nu, pentru că acolo sunt oameni responsabili, întregi la cap, nu diletanţi pe care «s-au umflat muşchii»", a declarat Elena Udrea pentru MEDIAFAX. Ea arătat că nu ştie ce a făcut Victor Ponta în concediu, dar de când acesta s-a întors nu face decât "să arunce cu dinamită în stânga şi în dreapta".
"Nu ştiu ce a făcut Victor Ponta în concediu, ce a mâncat sau ce a băut, pe unde a fost plecat, dar de când s-a întors mi se pare că nu face altceva decât să arunce cu dinamită în stânga şi în dreapta. A luat-o, efectiv, razna", a adăugat Udrea.
"Victor Ponta să se calmeze, să tragă aer în piept şi să-şi aducă aminte că nu mai este liderul unui partid de opoziţie. Nu mai merge să spună ce îl taie pe el capul. Nu poate să-şi bată joc în felul ăsta de o ţară", a adăugat Elena Udrea.

Cătălin Ivan  : Comisia Europeană confirmă viabilitatea rectificării bugetare.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Cătălin Ivan, a declarat vineri că, prin poziţia sa oficială, Comisia Europeană confirmă viabilitatea rectificării bugetare efectuată de Guvern şi contrazice opinia Consiliului Fiscal.
"Rectificarea bugetară efectuată recent de Guvernul USL nu s-a făcut după ureche, ci a fost discutată în prealabil de către experţi, veniţi inclusiv din partea Comisiei Europene şi a fost avizată de către partenerii noştri internaţionali. Poziţia de astăzi (n.r.- vineri) a Comisiei Europene confirmă viabilitatea rectificării bugetare, executivul UE declarându-se "confortabil" cu cifrele bugetare revizuite asupra cărora s-a convenit", precizează Ivan într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
El a adăugat că "voci precum cea a Consiliului Fiscal" s-au grăbit atunci când au adus critici unei revizuiri economice efectuată împreună cu CE şi FMI.
"Consiliul Fiscal are tot dreptul la o opinie, este util feedback-ul pe care îl oferă, însă de data aceasta a greşit. Practic, Comisia Europeană explică astăzi de ce Consiliul Fiscal nu are dreptate", mai susţine Ivan.

Ionel Blănculescu: Precizările CE demonstrează că Guvernul şi MFP au acţionat corect şi profesionist în cazul rectificării bugetare

Precizările Comisiei Europene (CE) demonstrează că Guvernul României şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au acţionat corect şi profesionist în cazul rectificării bugetare, a declarat, pentru AGERPRES, Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului şi proprietarul unei companii de consultanţă financiară.
'Asistăm de ceva timp, mai bine zis imediat după 30 iulie, data primei rectificări bugetare din acest an, la o polemică interesantă în ceea ce priveşte corectitudinea respectivei operaţiuni financiare. Implicate sunt două foarte importante instituţii ale statului român, Guvernul României şi Consiliul Fiscal (CF)', a spus Blănculescu.
"Dacă am ajusta datele Consiliului Fiscal cu informaţiile actualizate de la Ministerul Finanţelor am constata că diferenţele de opinii profesionale nu ar fi atât de evidente, cât s-au lăsat să se întrevadă. Să încercăm să dovedim afirmaţia. Consiliul Fiscal notează că execuţia veniturilor bugetare totale în primele 6 luni ale anului arată o 'nerealizare semnificativă', echivalată cu un 'eşec major' în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, în contextul în care bugetul prevede o majorare de 52,3% faţă de sumele atrase în anul 2012, iar execuţia la 6 luni relevă o diminuare de 5%. Studiul meu de caz, pentru a nu plictisi foarte mult cu cifre, îl efectuez numai pe un singur capitol de venituri bugetare, provenite din absorbţia fondurilor europene", a precizat consilierul onorific.

Victor Ponta: Săptămâna viitoare vreau să avem ministru la Transporturi.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Suceava, că săptămâna viitoare va numi un ministru al Transporturilor care, în termen de 60 de zile, să finalizeze şi procedura de privatizare a CFR Marfă, inclusiv semnarea contractului.
''În interiorul acestor 60 de zile trebuie semnat şi contractul. Vreau şi sper ca săptămâna viitoare să avem un ministru al Transporturilor, definitiv, care, evident, asta va face, în primele 45 de zile ale mandatului său se va ocupa oră de oră, minut de minut, de contractul cu CFR Marfă. Eu, ca prim ministru, nu pot să fac acest lucru, iar secretarul de stat, domnul Ghibu, care, practic, conduce activitatea de zi cu zi, nu are bază juridică şi politică, că ministrul plin, de a gestiona un proces extrem de complicat. Ideea nu e doar să semnezi o hârtie. Ideea e să o negociezi, să vezi exact toate lucrurile care ţin de investiţii, de personal, de plata diverselor obligaţii'', a spus Ponta.
El a afirmat că este o problemă foarte serioasă, dar a fost tratată ''neserios'' de preşedintele Traian Băsescu.
''A fost tratată, la un moment dat, neserios de domnul preşedinte (n.r.- Traian Băsescu) care vorbea tot felul de verzi şi uscate pe la televizor. Ne-am dus la CSAT, a fost întrebat: aveţi ceva concret? Nu. Atunci taci din gură şi lasă-ne în pace cu CFR-ul. Şi noul ministru de asta se va ocupa'', a spus Ponta.

Mircea Duşa: Forţele Navale sunt un corp de elită al Armatei Române.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a afirmat joi, la festivităţile dedicate Zilei Marinei Române, că Forţele Navale reprezintă şi un corp de elită al Armatei, un adevărat ambasador al ţării care ne reprezintă cu cinste şi profesionalism.
"Forţele Navale au capacitatea de a apăra interesele naţionale pe mare şi Dunăre şi execută cu succes misiunile maritime de apărare colectivă asumate de ţara noastră ca membru al Alianţei Nord-Atlantice, iar România face eforturi extraordinare pentru continuarea procesului de modernizare a tehnicii şi mijloacelor de luptă la cele mai înalte standarde. Nu este un proces uşor, resursele pe care le avem la dispoziţie sunt limitate, însă sunt convins că vom găsi soluţiile necesare", a afirmat ministrul.

Mircea Geoană: Uniunea Europeană trebuie să ia atitudine faţă de declaraţiile extremiştilor de dreapta.

Senatorul Mircea Geoană consideră căUniunea Europeană trebuie să ia atitudine faţă de declaraţiile extremiştilor de dreapta, dând exemplul liderilor Jobbik şi al politicianului francez Jean-Marie LePen, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.
"Retorica extremistă tinde să recâştige teren în spaţiul Uniunii Europene. După ce liderii Jobbik s-au lansat în declaraţii extrem de periculoase la adresa României, o altă voce a extremei dreapta, Jean-Marie LePen, proliferează discursul radical în raport cu minoritatea romă", arată Mircea Geoană.
Dacă Uniunea Europeană nu va reacţiona în faţa exacerbărilor ultranaţionaliste şi iredentiste, atunci şi alte partide, formaţiuni sau lideri vor găsi teren fertil pentru discriminare, xenofobie şi radicalism. Uniunea Europeană are obligaţia să se delimiteze explicit de abordările extremiste revigorate pentru că vocile ce promovează asemenea teze retrograde să fie izolate în spaţiul public european", precizează comunicatul.

Kelemen Hunor : UDMR iniţiază organizarea referendumurilor locale în şase judeţe în privinţa regionalizării.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, prezent, vineri, la Şcoala de vară a tinerilor din judeţul Covasna, care se desfăşoară la tabăra de tineret de la Pădureni, a declarat că Uniunea va iniţia referendumuri locale în câteva judeţe pe problemă reorganizării administrative a ţării. Kelemen a adăugat că poziţia UDMR este "foarte fermă şi clară", respectiv că reorganizarea administrativă nu se poate face  fără că cetăţenii să fie întrebaţi ce cred, întrucât "viaţa lor va fi afectată în bine sau în rău în urma regionalizării".
"De aceea vom iniţia aceste referendumuri locale în Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi în zona de Nord-Vest, în Bihor, Sălaj şi Satu Mare. Sunt convins, aşa cum s-a întâmplat acum doi ani în Constanţa, că vor fi şi alte judeţe unde astfel de iniţiative vor apărea, fiindcă poziţia noastră este foarte fermă şi foarte clară: nu poţi să treci la o astfel de reformă fără să întrebi fiecare om", a spus preşedintele UDMR.
"După ce vom aduna semnăturile necesare, consiliile locale vor adopta hotărâri, conform legii, iar pe urmă vom încerca organizarea referendumurilor propriu-zise. Suntem conştienţi că prefecţii vor avea mandat să atace aceste hotărâri, dar eu cred că mesajul este important: în toată lumea instituţia referendumului este binecunoscută, inclusiv în România a fost aplicată de câteva ori, de ce nu am face-o şi noi?", a spus liderul UDMR.

ANRE : A acordat autorizaţii de înfiinţare pentru opt proiecte fotovoltaice şi două parcuri eoliene.

Comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în şedinţa din 14 august 2013, autorizaţii de înfiinţare pentru opt proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice şi pentru două parcuri eoliene, potrivit unui document postat pe site-ul instituţiei.
În luna iulie 2013, ANRE a acordat 39 de autorizaţii de înfiinţare pentru proiecte fotovoltaice, două pentru eoliene, două pentru producerea energiei pe bază de biomasă şi o autorizaţie pentru producerea de energie hidro.
Aceasta deşi, de la 1 iulie, proiectele fotovoltaice primesc doar 4 certificate verzi pe MWh, faţă de 6 certificate, restul fiind amânate până în 2017. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 57/2013.

Tjobs: Cele mai mici salarii oferite românilor care muncesc în străinătate sunt în Grecia, Spania şi Cipru.

Cele mai mici salarii oferite românilor sunt în ţările care au dificultăţi economice, respectiv, Grecia, Spania şi Cipru, dar scăderi se constată şi în Italia, pentru anumite domenii de activitate (îngrijire persoane vârstnice, hoteluri, turism, restaurante, catering sau curăţenie şi menaj), a declarat vineri, pentru AGERPRES, Brânduşa Deac, manager PR al platfomei de recrutare Tjobs.ro.
'În ţările care au dificultăţi economice, precum Grecia, Spania şi Cipru, românilor le sunt oferite cele mai mici salarii. Astfel, în Grecia primesc între 600 şi 900 euro/lună şi doar pentru anumite meserii se depăşeşte nivelul de 1.000 euro. În Spania, salariile sunt cuprinse între 200 şi 600 euro, dar în ultima vreme numai oferte pentru babysitter sunt disponibile. În Cipru, bucătarii pot primi până la 1.000 euro, celelalte oferte fiind între 600 şi 800 euro', a afirmat Brânduşa Deac. Aceasta a adăugat că, în oferta salarială a Italiei, au apărut scăderi pentru anumite domenii de activitate cum ar fi îngrijire persoane vârstnice, hoteluri, turism, restaurante, catering sau curăţenie şi menaj. Domeniile cu cele mai mici oferte salariale sunt internship (500 euro), îngrijire persoane vârstnice (de la 650 euro până peste 1.200 euro, dacă se cer studii medicale), curăţenie-menaj (de la 600 euro şi, foarte rar, mai mult de 1.000 euro pe lună).
În domeniul hotelier şi în turism, salariile lunare pornesc de la 450 euro/lună - pentru personalul fără calificare, dar depăşesc 1.200 euro, pentru anumite posturi - bucătar sau recepţioner. Aceste oferte au incluse, de obicei, cazarea şi masă, iar o parte prevăd şi 'bacşişuri' (tips), astfel că, uneori, câştigul net poate fi mai mare.

Guido Westerwelle  : Apel la protejarea creştinilor din Egipt.

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, face apel la protejarea creştinilor din Egipt, apel lansat într-un interviu ce va apărea duminică în revista germană Focus şi din care AFP publică sâmbătă unele extrase.
''Minoritatea creştină din Egipt trebuie protejată'', a declarat ministrul german, în timp ce creştinii de religie coptă şi bisericile lor sunt din ce în ce mai mult victimele unor atacuri în Egipt.
Sâmbătă, şeful diplomaţiei germane îl primeşte la Berlin pe Khalid bin Mohamed Al-Attiyah, omologul său din Qatar, principalul susţinător al confreriei Fraţii Musulmani. În interviul său pentru Focus, Westerwelle a indicat că nu le ia partea nici militarilor, nici Fraţilor Musulmani. ''Nu suntem de partea vreunei forţe politice'', a declarat ministrul german. ''Suntem de partea oamenilor care se pronunţă pentru libertate şi valorile democratice, şi care vor o societate deschisă'', a adăugat el.
Guido Westerwelle a afirmat că guvernul german nu intenţionează să-i livreze arme Egiptului. ''În ceea ce ne priveşte, politica noastră de export este deja restrictivă /../ Şi aşa va rămâne, având în vedere îndeosebi actuala evoluţie'', a mai spus şeful diplomaţiei germane.

"România este implorată să restituie bisericile confiscate de comunişti".

"România este implorată să restituie bisericile confiscate de comunişti", titrează într-un comentariu vineri portalul american Naţional Catholic Register /ncregister.com/, notând că, potrivit unor congresmeni americani, "a venit timpul să se schimbe lucrurile în bine" acolo şi să se restabilească proprietăţile furate ale Bisericii, dar guvernul României întârzie luarea unei decizii.
Un grup de 20 de parlamentari din Statele Unite au cerut Departamentului de Stat să încurajeze guvernul României să restituie bunurile confiscate de la grupuri religioase minoritare sub fostul regim comunist. "Aceasta este speranţa noastră, că guvernul român va face reparaţii pentru ceea ce a fost confiscat, şi va face lucrurile corect", a declarat congresmanul republican Andy Harris.
Harris a scris o scrisoare, semnată de un grup bipartizan de 12 republicani şi şapte democraţi, cerând Departamentului de Stat al SUA "să angajeze energic guvernul român să pună capăt unei parodii de justiţie pe care a perpetuat-o nereuşind să restituie pe deplin proprietăţile confiscate ilegal de la denominări religioase după 1945".

Egipt : Zeci de victime în violenţele de vineri.

Mişcarea Fraţilor Musulmani egipteni, din care face parte şi fostul preşedinte Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată, a lansat vineri un apel către simpatizanţii acestuia să continue protestele, după ce în ultimele confruntări cu manifestanţii anti-Morsi zeci de persoane şi-au pierdut viaţa, relatează AFP şi Reuters. În apelul său, gruparea Fraţilor Musulmani a cerut încetarea protestelor odată cu rugăciunea de vineri seară, de la ora 18H00 GMT, dar reluarea lor începând de sâmbătă.
Vineri au reizbucnit confruntările sângeroase dintre adversarii şi simpatizanţii lui Morsi, după ce aceştia din urmă au pornit la Cairo un 'marş al mâniei', ca urmare a intervenţiei de miercuri a forţelor de securitate, care i-au evacuat din două pieţe ale capitalei, acţiune ce s-a transformat într-o baie de sânge cu sute de morţi. Bilanţul confruntărilor de vineri, din capitala Cairo şi alte localităţi, este contradictoriu. În timp ce televiziunea egipteană a anunţat 17 morţi şi 182 de răniţi, Fraţii Musulmani vorbesc despre peste 50 de morţi numai în cartierul Ramses din Cairo, iar agenţia France Presse relatează că cel puţin 70 de persoane şi-au pierdut viaţa, corespondentul acesteia relatând că a numărat 39 de cadavre în două morgi improvizate.
De asemenea, vineri s-au extins atacurile asupra clădirilor guvernamentale, sediilor poliţiei şi bisericilor creştine pe întreg cuprinsul ţării. Televiziunea egipteană a arătat imagini cu unul dintre principalele sedii ale poliţiei din Cairo cuprins de flăcări.

ŞTIRI METEO

Duminică, 18 august 2013, temperaturile vor crește ușor față de sâmbătă în toate regiunile, vremea devenind călduroasă în cea mai mare parte a țării. Maximele se vor situa între 27 și 34 de grade, iar minimele vor fi cuprinse 13 și 23 de grade. Cerul va fi variabil la munte, unde izolat și trecător este posibil să plouă slab și mai mult senin în restul teritoriului. Vântul va sufla slab până la moderat.
Pe Litoral va fi soare cu cer variabil, vânt de 4 m/s (dinspre N), iar maxima zilei: 29°C. În Bucureşti vremea se va menține frumoasă și călduroasă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimă va fi de 17…19 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab

PERSONALITĂŢI

Traian Vuia

Traian Vuia (n. 17 august 1872, Bujoru, comitatul Caraș-Severin, Austro-Ungaria - d. 3 septembrie 1950, București, România) a fost un inventator român, pionier al aviației mondiale. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.
După absolvirea bacalaureatului în 1892, Vuia pleacă la Budapesta pentru a se înscrie la Politehnică. A urmat pentru un an cursurile Politehnicii, secția mecanică, la seral. Neavând destui bani, se va înscrie la Drept și va practica în birouri de avocatură din Banat pentru a-și putea asigura mijloacele de trai. Astfel o bună parte din studenția lui Vuia este deviată de la adevăratele lui aspirații și aptitudini. Tânărul reușește însă și în domeniul științelor juridice. La 6 mai 1901, Traian Vuia își ia doctoratul în Științe Juridice cu teză: „Militarism și industrialism, regimul de Status și contractus”.
După terminarea facultății Traian Vuia se întoarce la Lugoj. Aici continuă să studieze problema zborului uman și începe să-și construiască primul aparat de zbor, pe care-l numește aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare, nu reușește să-și ducă la capăt proiectul și decide în schimb să plece la Paris, în iulie 1902. Vuia spera că aici va găsi pe cineva interesat să-i finanțeze proiectul, mai ales a pasionaților de aerostate însă s-a lovit de mult scepticism asupra ideii că o mașină zburătoare cu o densitate mai mare decât cea a aerului ar putea zbura. Vuia merge la Victor Tatin,[2] un cunoscut teoretician care construise în 1879 un model experimental de aeroplan. Tatin este imediat interesat de proiect dar încearcă și să-l convingă pe Vuia că nu este nimic de făcut pentru că-i lipsește un motor adecvat și este instabil. Vuia însă continuă să-și promoveze proiectul și-l trimite Academiei de Științe de la Paris pe 16 februarie, 1903, prezentând posibilitatea de a zbura cu un aparat de zbor mai greu decât aerul cât și procedura de decolare. Academia îi respinge proiectul cu motivația că ar fi prea utopic, cu mențiunea că: Problema zborului cu un aparat care cântărește mai mult decât aerul nu poate fi rezolvată și nu este decât un vis. În ciuda acestor obstacole, Vuia nu renunță la proiect și se înscrie pentru un brevet, acordat pe 17 august 1903 și publicat pe 16 octombrie 1903. Invenția brevetată se numește aeroplan automobil.
La 4 august 1919 a fost inițiat, în loja masonică pariziană „Ernest Renan”, împreună cu Alexandru Vaida-Voievod și cu ceilalți membri ai delegației române participanți la Conferința de Pace de la Paris. În continuare va mai breveta și construi diferite invenții, spre exemplu un generator de abur în 1925, sau două elicoptere între 1918 și 1922. La 3 septembrie 1950 se stinge din viață la București.
Carte poştală cu Vuia şi avionul său . A fost ales membru de onoare al Academiei Române, pe 27 mai 1946.

Robert De Niro

Robert Mario De Niro , Jr . (născut 17 august 1943), este un actor american, dublu câștigător al premiului Oscar. Este, de asemenea, regizor și producător. Este considerat ca unul dintre cei mai mari şi mai influenți actori din toate timpurile. De Niro este recunoscut pentru portretizări de personaje angrenate în conflicte puternice, personaje complexe, inadaptate dar și pentru colaborarea sa de durată cu regizorul Martin Scorsese. Este cel mai cunoscut pentru rolul tânărului Vito Corleone în Nașul: Partea II; taximetristul Travis Bickle în Taxi Driver; boxerul Jake LaMotta în Raging Bull; gangsterul Jimmy Conway în Băieți buni; directorul de cazinou Sam "Ace" Rothstein în Casino; Al Capone în Incoruptibilii; fostul pușcăriaș dornic de răzbunare Max Cady în Promontoriul groazei; Noodles în A fost odată în America; Michael Vronsky în Vânătorul de cerbi și mai recent ca Neil McCauley în Heat în regia lui Michael Mann.

Robert De Niro este apreciat pentru rolurile dificile pe care le-a interpretat. A luat în greutate 27 de kilograme şi a învăţat să boxezee pentru a-l portretiza pe Jake La Motta în filmul "Raging Bull", şi-a ascuţit dintii pentru "Cape Fear", a trăit în Sicilia pentru "The Godfather Part II", a lucrat ca şofer de taxi timp de 3 luni pentru "Taxi Driver", şi a învăţat să cânte la saxofon pentru "New York, New York". De asemenea s-a îngrăşat şi şi-a ras barba pentru rolul lui Al Capone în "The Untouchables".
Temându-se ca a fost distribuit numai în roluri de gangsteri, De Niro încearcă o schimbare la mijlocul anilor '80, extinzând aria rolurilor. Va accepta roluri ocazionale de comedie, având şi în acest caz un real succes, în filme precum: "Brazil" (1985), super comedia "Midnight Run" (1988), în filmul "Showtime" (2002), jucând împreună cu Eddie Murphy; precum şi: "Analyze This" (1999), "Analyze That" (2002), "Meet the Parents" (2000) şi "Meet the Fockers" (2004).
Alte filme remarcabile: "Falling în Love" (1984), "The Mission" (1986), "The Untouchables" (1987), "Angel Heart" (1987), "Heat" (1995), "Wag the Dog" (1997) şi "Ronin" (1998).
În 1997 a jucat cu Harvey Keitel şi Ray Liotta, alături de Sylvester Stallone în drama "Cop Land". De Niro a dovedit că e capabil să joace un rol secundar, fiind în umbra lui Stallone, Keitel şi Liotta.
Actorul este considerat un îndemânat observator al celor mai neînsemnate detalii, de la modul cum o ţigară este ţinută în mama în "GoodFellas" până la modelul de jacheta pe care personajul trebuie să îl poarte în "Raging Bull". În 1995 de Niro a jucat în filmul lui Michael Mann - "Heat", împreună cu Al Pacino. Duetul a atras atenţia fanilor, mai cu seamă pentru că au fost dintotdeauna comparaţi prin carierele lor. Deşi amândoi au jucat în "The Godfather Part II", nu au filmat împreună nici o scenă.
Pe 18 mai 2007, Variety.com a lansat ştirea că De Niro şi Al Pacino vor juca din nou împreună, în trilerul "Righteous Kill".
În 2004, De Niro a fost vocea lui Don Lâno, adversarul lui Will Smith din "Shark Tale". Când a fost întrebat în legătură cu rolul său din Shark Tale, De Niro a declarat că munca pentru un desen animat a fost unul din cele mai haioase aspecte din cariera sa cinematografică.




Herta Müller

Herta Müller (n. 17 august 1953, Nițchidorf, fosta Regiune Timișoara, actualul județul Timiș) este o scriitoare germană de limbă germană și română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.
Prietenia cu membrii Aktionsgruppe Banat (în românește: „Grupul de Acțiune Banat”), format din studenți și scriitori de etnie germană din România, care aveau o atitudine protestatară, neacceptată de regimul comunist, a adus-o în atenția Securității.
Un grup de zece tineri poeți au debutat cu versuri în antologia de poeme tradusă în 1982 în limba română, „Vânt potrivit până la tare”, grup din care făcea parte Herţa Müller alături de colegii săi Richard Wagner, Johann Lippet, William Totok, etc. Ca urmare a refuzului ei de a colabora cu Securitatea, Müller a fost concediată și expediată pentru reeducare într-un „mediu muncitoresc sănătos”, la întreprinderea „Tehnometal”, unde a lucrat ca traducătoare. Ulterior și-a câștigat traiul lucrând în calitate de profesoară suplinitoare în diferite școli, între altele în Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara și la câteva grădinițe, precum și acordând ore particulare de germană. Biografia ei este prezentată în volumul „Regele se înclină și ucide”.
Volumul de debut, „Niederungen” - „Ținuturile joase”, a apărut în 1982, după o puternică confruntare cu cenzura care i-a „defrișat” simțitor manuscrisul, volumul fiind totodată premiat de Uniunea Tineretului Comunist la secțiunea "lucrări în limbile naționalităților conlocuitoare"[10]. Peste doi ani cartea a fost publicată și în Republica Federală Germania, exact așa cum fusese scrisă de autoare. Reacția autorităților din România a fost dură: i s-a interzis să mai publice.
În anii 1970 este apropiată de Aktionsgruppe Banat, un grup de intelectuali români de origine germană, care era supravegheat îndeaproape de Securitate. În alocuțiunea rostită la Stockholm, pe 10 decembrie 2009, Herţa Müller îi omagiază și pe prietenii ei din Aktionsgruppe, afirmând: "Din fericire am întâlnit în oraș o mina de tineri poeți din Grupul de Acțiune Banat. Fără ei nu aș fi citit cărți și nu aș fi scris nicio carte. […] Cu ajutorul acestor prieteni am supraviețuit. Fără ei n-aș fi rezistat represiunilor. Mă gândesc astăzi la acești prieteni. Și la cei pe care Securitatea îi are pe conștiință și se află astăzi în cimitire." După 1977 Müller făcea parte și din cenaclul literar (Literaturkreis) „Adam Müller-Guttenbrunn”, cenaclu afiliat Asociației Scriitorilor din Timișoara.
Ca membru al cenaclului „Adam Müller-Guttenbrunn”, Franz Thomas Schleich a raportat Securității că prima carte scrisă de Müller, „Niederungen” („Depresiuni”), conține „orientări anti-statale”. Concret, într-o notă datată 16 martie 1982, „Voicu” scria: „Critică, și iar critică, o critică atât de destructivă, încât te întrebi, ce rost au aceste texte?!” Această notă a fost folosită de Securitate ca dovadă justificativă pentru începerea dosarului de urmărire informativă (D.U.I.) al lui Müller.
Începând cu 1984, i se permit trei vizite în Germania Federală, din care se reîntoarce în România.
Ca urmare a interdicției de a publica, Müller a emigrat în 1987 în Republica Federală Germania, împreună cu soțul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner. De altfel, Wagner a avut o influență puternică asupra prozei scriitoarei.
În ziarul „Frankfurter Rundschau” din 17 iulie 2008, adresându-se lui Horia-Roman Patapievici, Müller a protestat împotriva invitării foștilor colaboratori ai Securității Sorin Antohi și Andrei Corbea Hoișie de către Institutul Cultural Român la Berlin la conferința organizată la 19 – 25 iulie 2008.[19] Într-un articol publicat în revista „Die Zeit”, ediția din 23 iulie 2009, sub titlul „Die Securitate ist noch im Dienst“ (Securitatea este încă în serviciu) a descris mașinațiile la care a fost și la care mai este supusă până în prezent de către lucrători ai serviciilor secrete românești.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 17 AUGUST......

   1807: Primul vapor comercial al lui Robert Fulton a efectuat prima sa cursă pe râul Hudson.
 1942: Forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii, USAAF, zboară primul raid aerian în timpul celui de-al doilea Război Mondial în Europa.
    1956: Curtea Constituțională a Germaniei Federale interzice Partidul Comunist din cauză de neconstituționalitate..
    1962: Polițiștii de frontieră est-germani ucid un băiat de 18 ani, Peter Fechter, în timp ce acesta încerca să treacă Zidul Berlinului spre Berlinul de Vest, devenind prima victimă a zidului.
   1970: Programul sovietic Venera: Se lansează Venera 7. La data de 15 decembrie va fi prima sondă care va transmite cu succes date de pe suprafața altei planete (Venus).
   1977: Spărgătorul de gheață sovietic "Arktica" atinge Polul Nord la suprafață.

Evenimente

S -a născut în............ 

    1872: Traian Vuia, constructor de avioane român, pionier al aviației mondiale (d. 1950)
    1876: Theodor Däubler, scriitor austriac (d. 1934)
    1892: Mae West, actriță, scenaristă americană (d. 1980)
    1894: Radu Cernătescu, chimist român (d. 1958)
    1940: Cornel Hațegan, fizician român
    1943: Robert De Niro, actor american
    1953: Herta Müller, scriitoare și traducătoare germană originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.
    1959: Jonathan Franzen, scriitor american
    1960: Sean Penn, actor american

Decese

    1673: Reinier de Graaf, medic și anatomist olandez (n. 1641)
    1676: Hâns Jakob Christoffel von Grimmelshausen, scriitor german (n. 1621)
    1886: Aleksandr Butlerov, chimist rus (n. 1828
    1898: Carl Zeller, jurist și compozitor austriac (n. 1842)
    1925: Ioan Slavici, scriitor român (n. 1848)
    1955: Fernand Léger, pictor francez (n. 1881)
    1964: Mihai Ralea, psiholog, sociolog, eseist, estetician, filosof român (n. 1896)
    1969: Otto Stern, fizician germano-american, laureat al Premiului Nobel în 1943 (n. 1888)
    1969: Ludwig Mies van der Rohe, arhitect german (n. 1886)
    1973: Conrad Aiken, scriitor american (n. 1889)
    1987: Rudolf Hess, politician german nazist (n. 1894)
    1987: Mihail Davidoglu, dramaturg român (n. 1910)
    1990: Béla Abody, scriitor, critic literar, traducător, redactor maghiar (n. 1931)
    2010: Francesco Cossiga, politician italian, al 8-lea președinte al Italiei (n. 1928)
















0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More