duminică, 21 iulie 2013

Happy birthday, Cat Stevens!


Happy birthday,  Cat Stevens!

Steven Demetre Georgiou, s-a născut la Londra pe 21 iulie 1948  şi este un muzician britanic cunoscut mai ales sub numele său artistic, Cat Stevens. Părinţii săi au fost: mama suedeză , iar tatăl greco-cipriot. La vârsta de 8 ani a cunoscut experienţa separării părinţilor, cu toate că locuiau cu toţii în aceiasi casă, aflată la etajul restaurantului de la parter unde lucrau cu toţii.  Primul său instrument muzical a fost un pian pe care-l avea în casă. Nu numai din cauza părinţilor, a asimilat diferite influenţe ale altor culturi, ci şi din cauza  prietenilor şi cunoştinţelor şi a diverselor rude, cu care a venit în contact. Din punct de vedere muzical, este moştenitorul unei tendinţe clasice, dar cu nuanţe populare (nuanţe date de dansurile şi cântecele folclorice greceşti pe care le-a ascultat de la tatăl sau). La vârsta de  15 ani a descoperit că vrea să se facă muzician şi să devină stea pop-rock.Numele artistic de Cat Stevans, i-a fost dat de către logodnica sa , care spunea că are ochii ca a unei  pisici. A reuşit să -si scoată primul disc cu ajutorul fratelui său, care într-o zi a început să facă publicitate pe străzi, cu o portavoce, prin care lăuda marele  talent muzical al fratelui. Şi aşa au reuşit să obţină primul contract cu EMI music.


Sub numele de Cat Stevens a vândut milioane de discuri, în special în perioada anilor 1960-1970.
După o experienţă traumatizantă, când a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa, Stevens s-a convertit la islam în decembrie 1977 și a adoptat numele Yusuf Islam în anul următor. Odată convertit la islam, a decis să părăsească muzica, având în vedere că activitatea muzicală era înconjurată de afaceri, neconforme cu noile sale convingeri religioase.  În 1979,  a scos la licitație toate chitarele sale  și a lăsat cariera muzicală pentru a se dedica unor cauze educaționale și filantropice în comunitatea musulmană. Cu toate că cea mai mare parte a cântecelor au fost compuse şi editate înainte de trecerea la islam, totuşi, el, foarte atent la principiile sale, nu a permis utilizarea acestora ca acompaniament muzical pentru reclame. În 1989 a fost foarte criticat când s-a presupus că a fost de acord cu fatwa (ordinul  de asasinare) a scriitorului anglo-indian Salman Rushdie, ordin dat de  ayatollah-ul  Ruhollah Jomeini, pentru că scriitorul a blasfemiat islamul în cartea sa, " Versetele satanice" .  După aceea s-a descoperit că a fost luat prin surprindere şi  mediatizat într-o manieră tendenţioasă, denaturându- se  conţinutul declaraţiilor sale.  Pentru a se clarifica aceasta situaţie, el a dat un comunicat unde spunea foarte clar, că deşi nu era de acord cu conţinutul romanului, nu era de acord cu fatwa, spunând : «Potrivit legii islamice, musulmanii trebuie să respecte legislaţia ţărilor în care îşi au reşedinţa. ».                      
Dragostea sa pentru copii, l-a făcut să înfiinţeze trei şcoli, ai căror elevi sunt renumiţi în întregul Regat. Una dintre şcoli a fost inaugurată de către Prinţul de Wales. Mare parte a averii  sale a donat-o pentru a ajuta victimele diverselor războaie sau dezastre naturale (Bosnia, Irak, Darfur, Gaza ). La sugestia lui  Mihaíl Gorbaciov i-a fost acordat premiul "Omul păcii ".
  
 
Chiar dacă a lăsat lumea muzicii, Yusuf Islam nu  a încetat să compună cântece religioase, aşa numitele anachid, cântece de o mare frumuseţe. A participat la concertul pentru Africa de Sud împreună cu alţi arişti, comemorând astfel eliberarea lui Nelson Mandela. În 2006 s-a reîntors la muzică pop, fiind-dupa cum singur afirma, o oglindă în care musulmanii sunt uimiţi văzând lumea occidentală, iar compatrioţii sunt uimiţi văzând islamul. În acest an a înregistrat albumul "An other cup", din album străbate viziunea mistică a cantautorului asupra vieţii .  Şi în prezent mai participă la concerte al căror scop este unul umanitar.



Prinţul Charles a Marii Britanii l-a numit pe  Cat Stevens ambasadorul său personal în favoarea bunăvoinţei şi a milei.  În 2011 a început un turneu de concerte prin Europa, acest turneu a avut ca scop strângerea de fonduri pentru cei nevoiaşi.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More