duminică, 21 iulie 2013

21 iulie 2013 by Viorica Crainic

Bine v - am regăsit!

““Hrăniți speranța cu fapte bune.”  (Bartolomeu Anania)

Preşedintele Traian Băsescu : Vizită în judeţul Argeş.











Conform unui anunţ al Administraţiei prezidenţiale, Preşedintele Traian Băsescu a participat ieri, după-amiază, la Târgul Anual Tradiţional de Sfântul Ilie, organizat în localitatea Costeşti, judeţul Arges. În fiecare an, pe 20 iulie, de Sfântul Ilie, la Costeşti are loc Târgul anual de Sfântul Ilie, manifestare ce se desfăşoară pe stadionul din localitate. În aceeaşi zi, la Ungheni, tot în judeţul Argeş, se sărbătoreşte Ziua comunei.  Preşedintele Traian Băsescu i-a salutat pe cei prezenţi la târg, dând mâna şi stând de vorbă cu mai mulţi localnici.

Preşedintele Traian Băsescu : Întâlnire  cu Crin Antonescu la Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu şi liderul PNL Crin Antonescu au avut ieri o întâlnire, privind  nominalizarea lui Ovidiu Silaghi pentru Ministerul Transporturilor. În urma discuţiilor, şeful statului a spus că îl va lăsa pe Victor Ponta interimar la Transporturi pentru 45 de zile, ca să finalizeze privatizarea CFR Marfă. Preşedintele Traian Băsescu i-a mai spus  preşedintelui PNL că, după acest interval, va decide ce face în legătură cu propunerea lui Silaghi la Transporturi.
"Decizia preşedintelui este, luând act de propunerea noastră, să lase să curgă interimatul domnului prim-ministru Ponta în fruntea Ministerului Transporturilor vreme de 45 de zile, în ideea că va finaliza contactul de privatizare al CFR Marfă. Ăsta este un lucru pe care mi l-a comunicat - nu e niciun secret din asta  - şi că la sfârşitul acestei perioade de interimat va decide asupra propunerii pe care noi am făcut-o, luând act că ne-o menţinem", a spus Antonescu.

Victor Ponta : Este un joc politic, dar extrem de neserios.

"Este un joc politic, dar extrem de neserios şi sunt destul de îngrijorat pentru că, în ultimul timp, văd o serie de manifestări extrem de neserioase. Ministerul Transporturilor va fi efectiv condus, ca şi acum, de secretarul de stat Ghibu. Eu semnez, dar nu am timp şi nici nu ar fi normal ca primul-ministru să se mute la Ministerul Transporturilor. CFR Marfă sau orice altceva sunt lucruri pe care oricum mi le asum, se aprobă prin hotărâri de guvern pe care le semnez ca prim-ministru. Luni dimineaţa, mă rog, o să plec spre Spania, dar o să trimit la Cotroceni propunerea cu domnul Silaghi de a fi ministru, după care preşedintele, nu ştiu în ce fel, va trebui să se pronunţe", a spus Ponta
"Vor trece cele 45 de zile şi dacă îl va respinge pe Silaghi, conform deciziei Curţii Constituţionale trebuie să spună şi de ce. Eu am fost la el cu decizia definitivă a Curţii de Apel Oradea, dacă pentru om e o problemă că are o decizie definitivă de clasare...eu credeam că e o problemă să aibă o condamnare, dar înţeleg că e o problemă să ai şi o achitare..", a spus Ponta.

 Crin Antonescu : Referendumul pe Constituţie amânat.

"Aşteptăm ca la începutul sesiunii parlamentare să stabilim un calendar, numai că acest calendar va trebui racordat la decizia politică, strategică de această dată când supunem proiectul final referendumului. Şi, deocamdată, aşa cum lucrurile s-au conturat, probabilitatea ca referendumul să fie amânat după anul care se scurge, deci pus undeva, poate chiar cu alegerile prezidenţiale, devine din ce în ce mai mare", a spus Antonescu.
El a precizat că nu a vorbit cu preşedintele Traian Băsescu, în cadrul întrevederii de sâmbătă dimineaţă, despre calendar, referendum sau suprapunerea acestui referendum cu prezidenţialele.

Mircea Duşa : Armata execută doar misiuni legale.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, ieri, că Armata Română execută doar misiuni legale, el precizând totodată că nu doreşte ca Armata să fie implicată în dispute politice.
"Armata execută misiuni legale. Sigur că operaţiuni de genul acesta, care îl privesc pe Omar Hayssam, au un anumit grad de confidenţialitate şi Armata, legat de ce declară preşedintele Băsescu, nu execută decât misiuni legale şi nu vreau ca Armata să fie implicată în dispute politice".

PPDD :  Doreşte 20 %  la europarlamentare.

Conducerea PPDD s-a întâlnit, ieri, la Rădăuţi, cu reprezentanţii PPDD din structurile locale ale organizaţiei sucevene în cadrul unui turneu de evaluare a organizaţiilor.
Preşedintele PPDD, Simona Man, a declarat, într-o conferinţă de presă, că partidul se află într-o nouă etapă a planului de acţiuni de a intra în discuţii cu toţi reprezentanţii PPDD la nivel local, iar secretarul general al PPDD, Liviu-Robert Neagu, a arătat că în lipsa vehiculului de comunicare, OTV, s-a considerat că este oportună transmiterea mesajului lui Dan Diaconescu, de unitate şi forţă, prin întâlniri în teritoriu. Preşedintele PPDD, Simona Man, a precizat că după 15 septembrie va fi începută procedura de preselecţie a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare.
"Suntem îndreptăţiţi să sperăm că în cel mai scurt timp să devenim al doilea partid în România atât în ceea ce priveşte numărul de membri, în ceea ce priveşte procentele, dar şi în ceea ce priveşte calitatea membrilor noştri şi a parlamentarilor", a spus secretarul general al PPDD, Liviu-Robert Neagu.
El a spus că aceasta este şi o etapă de pregătire a alegerilor europarlamentare la care PPDD ţinteşte la un scor de 20 la sută. "Cred că suntem îndreptăţiţi pentru că în organizaţii e în continuare acelaşi entuziasm", a spus secretarul general al PPDD.

Mircea Geoană  : Ar trebui modificat  sistemul electoral pentru alegerile europarlamentare.

"Modul în care noi organizăm alegerile ( europarlamentare) în România nu este suficient de motivant şi de atractiv şi pentru public, dar şi pentru propriul nostru electorat. Mă uitam pe câteva analize comparative cu privire la modul în care alegerile europarlamentare se derulează în Europa. Noi avem în acest moment o singură circumscripţie electorală, România, şi avem o listă închisă de partide, cu sistem proporţional şi cu 5 la sută prag minim. În 12 ţări din Uniunea Europeană sistemul este similar cu cel românesc. Dar 15 ţări au un sistem cred eu mai atractiv şi mai competitiv pe care eu cred că ar trebui să-l analizăm şi să decidă la nivel de conducere de partid dacă este o idee bună sau nu. Cincisprezece ţări folosesc sisteme mai competitive pentru ca cetăţeanul să poată alege", a declarat Mircea Geoană, sâmbătă, în cadrul discursului pe care l-a susţinut la Şcoala de Vară a PEŞ Activists România, de la Mamaia. El a precizat că un model este cel al listei deschise în care alegătorul votează partidul, dar şi un candidat propus de formaţiunea politică respectivă, iar cei care primesc cele mai multe voturi merg în Parlamentul European.
"Mai este sistemul de listă semi-deschisă în care se pune o ordine oarecare pe care partidul o stabileşte, lumea votează numele din acea listă care este preordonată de partid şi poţi să modifici lista propusă de către partid, adică faci un salt în interiorul listei respective", a explicat Mircea Geoană.

ANRE :  Elimină tarifele de import-export de energie.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a eliminat, vineri, plata componentelor tarifului de transport pentru tranzacţiile de import-export de energie, cu scopul de a "stopa" procedura de infringement începută de Comisia Europeană (CE) împotriva României. România are capacităţi reduse de export al electricităţii şi, în prezent, se confruntă cu un exces de capacitate de producţie.
O altă măsură adoptată, vineri, de ANRE este introducerea tranzacţiilor cu gaze naturale, atât prin intermediul OPCOM, cât şi al Bursei Române de Mărfuri.
În privinţa gazelor naturale, România nu are deocamdată capacităţi fizice de export, însă Guvernul intenţionează să construiască linii de interconectare cu Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria.
CE a iniţiat, în 2011, o procedură de infringement împotriva României pentru faptul că Guvernul percepea tarife pentru tranzacţiile de import şi export al electricităţii.

Ministerul Culturii  :  Înfiinţarea unui muzeu dedicat culturii Cucuteni.

Expoziţia "Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene" a fost vernisată, vineri, la Palatul Şuţu (Muzeul Municipiului Bucureşti) din Bucureşti, aceasta putând fi vizitată până pe 25 august.
La vernisajul expoziţiei - care cuprinde peste 100 de piese arheologice cu o vechime de peste 5.000 de ani, "care vorbesc despre semnificaţiile pierdute, viaţa spirituală şi materială, dar nu în ultimul rând despre rafinamentul estetic şi tehnologic ale culturii Cucuteni-Tripolie" - au participat, printre alţii, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, academicienii Răzvan Theodorescu şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, Romeo Dumitrescu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale Arkeo, organizatorul expoziţiei, şi Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaş
"Cred că expoziţia va fi un moment important în acest proces de promovare. Dincolo de dimensiunea estetică involuntară pe care o au aceste piese, ele în imaginarul nostru colectiv, al românilor, de multe decenii, au căpătat şi o dimensiune identitară. Deci de două ori acest eveniment este important. Sper să fie urmat de altele, am discutat deja (...) despre posibilitatea, pentru un viitor care să nu fie îndepărtat, despre posibilitatea înfiinţării unui muzeu sau a unei expoziţii permanente care să fie destinată culturii Cucuteni", a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

ISMB  : Locuri libere rămase în grădiniţele din Bucureşti, an şcolar 2013 - 2014.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), la 17 iulie, în grădiniţele bucureştene erau libere 3.009 locuri, disponibile pentru copiii care nu au fost înscrişi sau reînscrişi.
Cele mai multe locuri disponibile (719) sunt în sectorul 1, iar cele mai puţine (191), în sectorul 3.
ISMB a centralizat şi locurile care erau libere, la 16 iulie, pentru înscrierea înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I. Astfel, în clasa pregătitoare mai pot fi ocupate 1.463 de locuri, dintr-un total de 11.924 disponibil iniţial, iar în clasa I sunt libere 1.386 de locuri, din 9.574.

Franţa : Incidente, în urma unei arestări în legătură cu purtarea vălului integral islamic.

Ministrul francez de Interne a anunţat sâmbătă revenirea "ordinii publice" la Trappes, la vest de Paris, unde în noaptea de vineri spre sâmbătă au avut loc confruntări între poliţişti şi manifestanţi care protestau faţă de arestarea unui bărbat ce s-a opus controlului soţiei sale ce purta un văl.
"Niciun motiv nu justifică aceste violenţe, ele sunt inacceptabile", a declarat ministrul Manuel Valls pentru presă, în cursul unei vizite la Marsilia (sud), potrivit AFP. "Ordinea publică este restabilită, ea va fi restabilită la Trappes (...). Efective numeroase sunt mobilizate şi vor rămâne astfel tot weekendul", a adăugat el.
Potrivit unor martori, incidentele, care au opus poliţişti unui număr de 200 până la 400 de manifestanţi în apropierea Comisariatului de la Trappes, au urmat unei arestări, joi, a unui bărbat care s-a opus controlării de către poliţie a soţiei sale care purta un văl integral.
"Atacarea unor forţe de ordine, instituţii şi bunuri publice nu are niciun sens, nu soluţionează nicio problemă şi este inadmisibilă", a declarat Manuel Valls, fără să evoce circumstanţe din timpul confruntărilor.

ŞTIRI METEO

LUNI 22 IULIE  2013.

Valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru ultima decadă a lunii iulie. Cerul va avea înnorări temporare în nordul şi nord-estul ţării, unde va ploua local, în special în zona Carpaţilor Orientali. În restul teritoriului cerul va fi variabil şi izolat, mai ales după -amiaza, vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice în Carpaţii Meridionali şi dealurile Munteniei şi ale Olteniei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale în Moldova şi la munte şi izolat în rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 şi 31 de grade, iar cele minime între 9 şi 19 grade.Presiunea atmosferică va scădea uşor.


PERSONALITĂŢI

 Happy birthday!

Robin Williams

Robin Williams (n. 21 iulie 1951) este un comedian și actor american.
Williams s-a născut în data de 21 iulie 1951 la Chicago, Illinois. Mama lui este Laura McLaurin (născută Smith, 1922–2001 în orașul Jackson, Mississippi. Tatăl său este Robert Fitzgerald Williams (10 septembrie 1906–18 octombrie 1987) și a fost director regional al companiei Lincoln-Mercury Motorship. Williams este de religie episcopală, deși mama lui practica Știința Creștină. Are doi frați vitregi: Todd, care a murit în 4 august 2007 și McLaurin. El a crescut în Bloomfield Hills, Michigan, unde a studiat la școala din Detroit[6] și la școala din orasșul Marin County, California, unde frecventează liceul de stat Liceul Redwood (Larkspur, California).
Williams spune spune despre el că era un copil liniștit și prima oară a imitat-o pe bunica lui din partea mamei. El reușește să își învingă timiditatea când se implică în secția de teatru a liceului. În anul 1973, R.W. a fost unul din cei 20 de studenți acceptați pentru a face cursuri la școala conservatoare de artă Juillard School din orașul New York. Aceasta este o binecunoscută școală conservatoare de artă, cu admitere severă. Cu programul pentru avansați, el și Christopher Reeve își continuă studiile sub îndrumarea regizorului John Houseman (n. September 22, 1902 - d. October 31, 1988) și le finalizează în 1976.
A devenit faimos datorită rolului unui extraterestru, pe nume Mork, în serialul TV Mork și Mindy, iar mai târziu a făcut comedie pe scenă și a jucat în multe filme începând cu 1980. Robin Williams a fost onorat în 1998 cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din filmul Good Will Hunting. A mai câștigat și trei premii Golden Globe, două premii Screen Actors Guild și trei premii Grammy.

www.nfilme.net/bicentennial-man-omul-bicentenar-1999.html‎


S -A ÎNTÂMPLAT ÎN 21 IULIE ...............

Evenimente

    1945: Președintele american Harry S. Truman a aprobat ordonanța prin care se aprobă folosirea bombelor atomice.
    1946: A fost creată Federația Mondială a Oamenilor de Știință – FMOS

  1970: A fost terminată construcția barajului egiptean Aswan.

Aswan

Considerat îndelung o poartă către Africa, acest oraş egiptean oferă turiştilor una dintre cele mai frumoase privelişti asupra Nilului. Aswan, cel mai însorit oraş sudic al Egiptului, aflat la  mică distanţă de Luxor, are o atmosferă specific africană. În Aswan, Nilul oferă cel mai frumos peisaj, curgând printre stânci de granit şi desert. Două insule de smarald acoperite cu oaze de palmieri şi plante tropicale se remarca: insula Elephantine şi insula Kitchener. Aceasta din urmă este cunoscută pentru grădinile şi plantele exotice plantate de generalul britanic Kitchener şi care continua să înflorească şi astăzi. Oraşul Aswan se găseşte pe malul de est al Nilului. Fluviul se împarte apoi în diferite braţe, separate de insule. Exista o singură fâşie îngustă de teren cultivabil, în care nu cresc decât curmali, consideraţi cei mai buni din Egipt. În amonte, se află marele baraj de la Aswan, construit de britanici, apoi extins, dar totuşi incapabil de a controla Nilul pentru irigaţii.

Barajul Aswan este cel mai mare baraj din Egipt. 

Acesta este situat lângă oraşul Aswan, în apropierea primei cataracte a fluviului Nil. Barajul consta de fapt din 2 baraje diferite: un baraj vechi, terminat în 1902, situat în partea inferioară, şi un baraj nou, situat în partea superioară, construit cu ajutorul sovieticilor în anii '60 şi terminat în 1970.
Ambele baraje regulează cursul râului, prevenind inundarea anuală a regiunii sudice a Egiptului. Construcţia barajelor a devenit necesară odată cu creşterea populaţiei şi dezvoltarea culturilor agricole din regiune, în special bumbacul şi orezul, producţia agricolă crescând cu până la 500% din 1970. Deoarece cantitatea de precipitaţii care cade în regiune este foarte mică, agricultura depinde aproape în întregime de irigaţii. Anual, în jur de 46 miliarde m3 de apa de la barajul superior sunt folosiţi pentru irigaţii.
Lake Nasser location.png Barajul alimentează 12 turbine, fiecare având o capacitate de 175 MW, puterea totală a energiei produse fiind de 2,1 GW. Producerea energiei a început în 1967.
Pentru crearea lacului de acumulare Lacul Nasser, a fost inundată o parte din Nubia inferioară, iar 60.000 oameni au fost strămutaţi.

    1971: A fost dată în exploatare definitivă ecluza românească de la Porțile de Fier.

Sistemul Porțile de Fier I este una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre. Lacul său de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se întinde de la baraj până la confluența cu râul Tisa. Lacul cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa, cuprins între localităţile Baziaș și Orșova. Execuția proiectului româno-iugoslav a început în 1964. Pentru a permite navigația au fost realizate ecluze, câte una pe fiecare mal. În anul 1971 a fost dată în exploatare definitivă ecluza românească de la Porțile de Fier, iar  în 1972 barajul a fost deschis, împreună cu două centrale hidroelectrice. Prin construcția barajului, valea Dunării mai jos de Belgrad a fost transformată în lac de acumulare, iar nivelul apei în amonte de baraj a crescut cu 35 m. Vechea Orșova, insula Ada Kaleh și cel puțin alte cinci sate, cu o populație totală de 17.000 de oameni, au fost evacuate. Oamenii au fost relocați, însă așezările au fost pierdute pentru totdeauna în fața Dunării. Construcția barajului a avut de asemenea un impact major asupra mediului, spre exemplu traseele de înmulțire a mai multor specii de sturioni au fost întrerupte permanent.
În afară de asta, flora și faună, precum și comorile geomorfologice, arheologice și culturale au fost protejate de ambele țări de la construcția barajului prin crearea Parcului Național Đerdap (începând cu 1974, 636,08 km²) în Serbia și a Parcului Național Porțile de Fier (din 2001, 1.156,55 km²) în România.

 Insula Ada Kaleh

Ada Kaleh (din limba turcă Ada Kale, însemnând Insula Fortăreață) a fost o insulă pe Dunăre, acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I. Insula se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7km lungime și circa 500m lățime. Era populată de circa 600 de turci. Insula Ada Kaleh era pentru locuitorii din regiune un punct turistic îndrăgit datorită prețurilor (fiind scutită de impozit) mai scăzute, pentru cumpărarea delicateselor turcești, bijuterii și tutun. Insula a fost renumită și pentru creșterea trandafirilor din care localnicii obțineau uleiul și parfumul de trandafir.
    1983: La stația Vostok din Antarctica de Est, se înregistrează cea mai scăzută temperatură de pe Pământ, -89,2° C.


S -a născut în............

    1620: Jean Picard, astronom francez (d. 1682)
    1808: Simion Bărnuțiu, istoric, conducător al Revoluției de la 1848 din Transilvania
    1821: Vasile Alecsandri, poet, dramaturg, politician român (d. 1890)
    1858: Lovis Corinth, pictor german (d. 1925)
    1891: Jean Yonnel, actor francez, originar din România (d. 1968)
    1899: Ernest Miller Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel (d. 1961)
    1905: Constantin Ionescu, chimist și farmacist român (d. 1956)
    1907: Dimitrie Macrea, lingvist român, membru al Academiei Române (d. 1988)
    1920: Violeta Zamfirescu, poetă și prozatoare româncă
    1923: Rudolph Arthur Mărcuş, chimist canadian, laureat al Premiului Nobel în 1992
    1928: Pavel Kohout, scriitor ceh
    1932: Corneliu Leu, prozator și dramaturg român
    1948: Cat Stevens, cântăreț și compozitor englez
    1952: Robin Williams, actor american
    1971: Paul Anastasiu, pictor și sculptor francez de origine română

Decese 

    1907: Nicolae Grigorescu, pictor român (n. 1838)
    1919: Eremia Grigorescu, general român, în bătălia de la Mărășești, ministru de război (n. 1863)
    1944: Claus von Stauffenberg, ofițer german, capul complotului din 20 iulie împotriva lui Hitler 
    1960: Massimo Bontempelli, scriitor italian (n. 1878)
    1986: Ion Caraion (Stelian Diaconescu), poet, eseist și traducător român (n. 1923)
    1998: Alan Shepard, astronaut american (n. 1923)
    2004: Jerry Goldsmith, compozitor american (n. 1929)
    2011: Mircea Ivănescu, poet, scriitor eseist și traducător român (n. 1931)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More