joi, 18 iulie 2013

18 iulie 2013 by Viorica Crainic


Bine v - am regăsit!"

"Exista anumite situaţii în viaţă în care adevărul şi simplitatea constituie cea mai bună tactică."(Jean de la Bruyere)

Preşedintele TraianBasescu : Declaraţii, la Chişinău  - 17 iulie 2013.

"România şi Republica Moldova au un parteneriat de sânge, pentru că aşa ni l-a lăsat Dumnezeu. Deci, nu putem fi decât alături de cetăţenii Republicii Moldova ori de câte ori va fi nevoie".

"Republica Moldova are foarte mulţi prieteni, e susţinută în acest proces şi de Polonia, şi de cele trei ţări baltice, şi de Germania, şi multe alte ţări UE. Republica Moldova nu este o ţară care doar ea vrea în UE. Şi statele cele mai importante ale UE vor Republica Moldova în Uniunea Europeană, pentru că i-au înţeles istoria, aspiraţiile şi dorinţa cetăţenilor"

"Sunt foarte mulţi politicieni care nu îşi dau seama ce înseamnă independenţa şi corectitudinea justiţiei. Şi în România nu suntem sfinţi din punctul ăsta de vedere. Încă există tendinţe de a controla tronsoane din justiţie sau oameni din justiţie. Dar, perioada în care justiţia era sub control politic în România a trecut, sper să nu se mai întoarcă niciodată", a declarat Băsescu, la o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova.

"Avem un ministru în funcţie condamnat zilele trecute. Deci, justiţia nu mai are frică de politicieni, ceea ce este foarte bine şi arată populaţiei că ceea ce scrie în Constituţie nu este vorbă goală, adică nimeni nu este mai presus de lege", a subliniat preşedintele.

"Nu va fi posibil să se finalizeze negocierile de intrare în UE fără soluţionarea conflictului transnistrean. UE a primit lecţia Ciprului. O lecţie aspră, în care o ţară cu probleme teritoriale a intrat în UE, ceea ce a creat foarte multe incoveniente în relaţia UE cu Turcia, relaţia Greciei cu Turcia", a declarat Băsescu, la întâlnirea cu societatea civilă de la Chişinău.

"R.Moldova nu trebuie să aştepte să vadă ce s-o întâmpla. Chişinăul va trebui să aibă şi o abordare directă în relaţia cu Moscova, exact pentru a sprijini o decizie în formatul «5 plus doi». În orice caz, România va urma întotdeauna punctul de vedere al Chişinăului. Nu avem idei, nu avem păreri, punctul de vedere al Chişinăului va fi susţinut de România şi în interiorul UE fără a comenta. Este clar că nu va fi uşor şi probabil flexibilizări de poziţii trebuie găsite în ambele direcţii. Nu aş vrea să comentez mai mult, dar conflictul trebuie rezolvat", a afirmat Băsescu.

Gheorghe Flutur: Victor Ponta are dorinţa de a trece, ca ministru interimar, prin toate ministerele.

Secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur, a apreciat, miercuri, că Victor Ponta doreşte să treacă prin toate ministerele ca interimar, arătând că într-un an şi două luni 14 miniştri din Guvernele Ponta au fost înlocuiţi.
"Condamnarea unui ministru în funcţie nu este decât cireaşa pe tort. Evident, cazul Fenechiu nu ar fi trebuit să existe, el nu ar fi trebuit nominalizat. Dar domnul Ponta ne-a obişnuit cu această situaţie. Poate este dorinţa de a trece, ca ministru interimar, prin toate ministerele", arată liderul PDL.
"Din nefericire, ultima situaţie, aceasta cu Fenechiu, este cu totul specială", arată Flutur
"Domnul Ponta s-a autodenunţat atunci când a fost acuzat domnul Dragnea de fraudarea referendumului. Gravele probleme sunt confirmate chiar de un senator, fost în PSD, care spune lucrurilor pe nume şi sesizează DNA-ul. USL face exact ceea ce MCV – ul recomandă a nu se face, iar aici aş mai adăuga proiectul de revizuire a Constituţiei în care nu mai putem vorbi nici de separarea puterilor în stat, nu mai putem vorbi nici de independenţa Justiţiei", a precizat Gheorghe Flutur, care a făcut referire şi la "intervenţiile publice în treburile Justiţiei".

Gheorghe Ialomiţianu: Guvernul Ponta ţine la secret negocierile cu FMI.

Fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a declarat, ieri : "Guvernul Ponta ţine la secret negocierile cu FMI şi cer public să spună de ce doreşte un nou acord, care este avantajul pentru români. Această este diferenţa dintre Guvernul Boc şi Guvernul Ponta că noi niciodată nu am ţinut la secret negocierile cu FMI, angajamentele luate faţă de FMI. Noi nu i-am minţit pe români".
Ialomiţianu a arătat că atunci când Guvernul Boc a încheiat primul acord cu FMI a fost pentru stabilizarea economică şi aceste obiective au fost atinse cu două luni mai devreme, iar al doilea acord a fost pentru restructurarea companiilor.

"Cel de-al doilea acord noi l-am dus până la jumătate, dar l-a făcut praf USL. El a fost finalizat, dar nu şi-a atins obiectivele. E bine că a fost finalizat al doilea acord pentru că este un semnal pozitiv pe pieţele internaţionale, dar faptul că în noul acord se vor include obiectivul privind reformarea companiilor de stat arată că se preiau obiectivele din al doilea acord în cel de-al treilea", a spus Ialomiţianu.
 "Guvernul Ponta taie tot, taie salariile cu 30%, taie locurile de muncă cu peste 14.000 şi lasă peste 40 de mii de oameni în stradă", a afirmat Ialomiţianu, arătând că "incompetenţa şi minciuna Guvernului Ponta se văd şi din execuţia bugetară pe primele şase luni, care este ţinută la secret".
"Ponta ţine la secret execuţia bugetară pe primele şase luni pentru că-i e frică de oameni, din această execuţie bugetară am aflat că este un minus de 6 miliarde de lei la buget. Asta înseamnă că investiţiile în România sunt praf şi pulbere. Concret: omului i s-a luat, nu i s-a dat", a afirmat Ialomiţianu, adăugând că România este pe primul loc la inflaţie.

ANI : Toader Dima, găsit incompatibil .

Deputatul PSD Toader Dima a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), întrucât în perioada 20 decembrie 2012 - 14 martie 2013 a deţinut, simultan, calitatea de deputat şi funcţia de administrator al SC Ecoplant SRL. Astfel, arată ANI, Dima a încălcat prevederile legale potrivit cărora "calitatea de deputat este incompatibilă cu funcţia de (...) administrator (...) la societăţile comerciale", cât şi pe cele conform cărora "calitatea de deputat (...) este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului, precum şi cu alte funcţii stabilite prin lege", se precizează într-un comunicat  ANI subliniază că, potrivit reglementărilor în vigoare, deputatul găsit incompatibil trebuie să demisioneze din funcţiile care sunt incompatibile cu mandatul de deputat, în termen de 30 de zile de la data apariţiei cazului de incompatibilitate. Agenţia mai precizează că Toader Dima a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoană faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Liviu Dragnea : Va fi trimis în judecată pentru fraude electorale.

Vicepremierul Liviu Dragnea va fi citat în perioada următoare la DNA pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală în dosarul „Referendumului”. În acest dosar, Dragnea este acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi secretar general al PSD, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Interesul său era să garanteze validarea acestuia.
Valer Marian a fost audiat ieri de procurorii DNA, în calitate de martor denunţător. „Am adus noi indicii şi probe. Ancheta se află într-un stadiu avansat,” a dezvăluit Valer Marian.
 „Liviu Dragnea a constituit un sistem naţional de influenţă pentru fraudarea referendumului”, explicau procurorii DNA.Aceştia îl mai acuză pe Dragnea şi de instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului. Ancheta a început în octombrie 2012, faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, de fapt membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.

RA-APPS a eşuat şi la a treia încercare de a vinde imobile şi începe negocierea directă.

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a eşuat şi la a treia încercare de a vinde imobilele din portofoliu, cedând un singur apartament din aproape 30 active ofertate în prima decadă a lunii iulie, astfel că are acum cale liberă, oferită legal de Guvern, pentru a începe negocieri directe Negocierea directă va fi iniţiată deşi consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate rânduri că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un câştig mai bun pentru stat.
Noul cadru legal introdus de Guvern în primăvara acestui an prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitaţie a avut loc fără că vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu 30% decât preţul de pornire, nu mai mică decât "valoarea de inventar" a imobilului.

Autoritatea Naţională de Turism: Unităţile de cazare nu se mai pot autoclasifica.

"Am hotărât să renunţăm la autoclasificare, pentru a creşte calitatea serviciilor şi pentru a nu îi lăsa pe proprietari să interpreteze subiectiv legea. Au fost cazuri în care s-a procedat subiectiv şi când structuri de cazare au fost clasificate la un număr de stele, dar în realitate condiţiile de cazare nu corespundeau", a declarat agenţiei MEDIAFAX Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).
 "Începând cu 14 iunie, unităţile de cazare depun la ANT documentele pentru clasificare, iar în termen de 30 de zile li se eliberează o autorizaţie de funcţionare provizorie. Aceasta este valabilă pentru maxim 30 de zile, interval în care ANT este obligată să verifice unitatea respectivă. După verificare, în maxim 15 zile autoritatea emite un certificat de clasificare", a explicat Răzvan Filipescu. Filipescu a spus că toate cele peste 4.000 de unităţi de cazare autoclasificate şi neverificate până în prezent de instituţiile statului vor face obiectul unor controale ale inspectorilor ANT, până la sfârşitul anului. În cazul în care se vor constata neconcordanţe, unităţile de cazare vor fi reclasificate.
În România sunt înregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere). Numărul total au structurilor de cazare, incluzând hoteluri, moteluri, vile, pensiuni, campinguri etc. este de aproape 8.000 de unităţi.

CFR : A treia zi de grevă.

Aproximativ 600 de salariaţi din CFR au protestat şi miercuri, 17 iulie, în faţa Ministerul Finanţelor, pentru a treia zi consecutiv, în timp ce delegaţia Fondului Monetar Internaţional purta discuţii cu oficialii din Guvern. Angajaţi din toate companiile feroviare şi filialele lor s-au întâlnit, pentru a treia zi consecutiv, în faţa Ministerului Finanţelor, pentru a protesta la modul cum autorităţile financiare diminuează în fiecare an alocaţiile bugetare pentru întreţinerea infrastructurii feroviare sau pentru subvenţiile necesare în transportul feroviar de călători. O delegaţie a protestatarilor a fost primită la discuţii cu reprezentanţi din minister, însă după ce s-a pus placa "nu sunt bani" sindicatele au întrerupt orice încercare de negociere. Timp de aproape trei ore protestatarii au scandat mesaje antiguvernamentale, în special adresate conducerii Ministerului de Finanţe, mesaje împotriva Fondului Monetar Internaţional, dar şi a preşedintelui Traian Băsescu, însă nimic de Ponta şi Antonescu, autorii direcţi ai actualei situaţii.
Miercuri, 17 iulie, în şedinţa de guvern a fost aprobat Bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" - SĂ şi Bugetul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "CFR - Călători" – SĂ. Astfel, pentru CNCF CFR SA, veniturile totale estimate a se realiza în 2013 se ridică la 4.422.069 mii lei, iar cheltuielile totale la 4.422.069 mii lei. La SNTFC CFR Călători SĂ, veniturile totale estimate a se realiza în 2013 se ridică la 2.005.758 mii lei, iar cheltuielile totale la 2.405.793 mii lei. Bugete mici, aprobate voit târziu, dar problema este cum vor fi cheltuiţi aceşti bani. La sfârşitul acestei luni premierul a anunţat rectificare bugetară.

Daimler - Star Transmission :  O nouă unitate de producţie, la Sebeş.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Star Transmission, societatea a pornit oficial, miercuri, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene din Alba, linia de montaj a cutiilor automate de viteză în cinci trepte pentru autoturismele Mercedes-Benz, investiţie prin care au fost create aproximativ 250 de noi locuri de muncă, iar personalul a fost calificat în Germania, la compania Daimler.
Inaugurarea a fost făcută fără accesul presei.
Noua fabrică de la Sebeş a fost construită în doar 12 luni şi cuprinde 9000 de metri pătraţi.

"Angajaţii din diferite departamente au petrecut aproximativ 50.000 de ore în Germania, unde au beneficiat de o instruire intensivă şi au avut posibilitatea de a munci alături de colegii germani. Pentru construcţia în sine s-au folosit aproximativ 400 de tone de fier şi 50.000 de metri cubi de beton, 20.000 de metri de cablu pentru transferul de date între sistemele IT, iar înainte ca prima cutie de viteză să fie montată s-au verificat foarte strict toate piesele pentru a avea siguranţa că procesul de calitate este cel dorit", se arată în comunicat.

Viviane Reding: Troica ar trebui desfiinţată.

 "Troica ar trebui desfiinţată. (...) A fost necesară într-o stituaţie de urgenţă, în care trebuia acţionat urgent, dar acum Europa are experienţa şi instrumentele necesare pentru a derula analize adecvate şi pentru a interveni în chestiuni economice şi financiare", a declarat Reading, potrivit Stuttgarter Zeitung.  Europa îşi poate rezolva acum problemele şi fără implicarea FMI, a adăugat Reding.
Troica negociază şi supraveghează programele de ajutor financiar pentru ţările cu probleme financiare din zona euro, precum Grecia, Portugalia, Irlanda sau Cipru.
Troica este  formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI.

Grecia : Reducere de  TVA pentru restaurante, baruri şi cafenele.

Grecia va reduce în august TVA pentru restaurante, baruri şi cafenele, de la 23% la 13%, pentru a încuraja turismul, aceasta fiind prima scădere a unei taxe acceptată de troica creditorilor internaţionali ai guvernului, a declarat premierul elen, Antonis Sămăraş, citat de Kathimerini.
 "Am spus troicii că, dacă vom coborî TVA de la 23% la 13%, vor creşte veniturile la buget şi va fi diminuată evaziunea. Troica tot nu crede asta, dar a acceptat reducerea taxei", a declarat, miercuri, Sămăraş într-un discurs televizat.
Sămăraş a avertizat că proprietarii de restaurante, baruri şi cafenele trebuie să emită bonuri fiscale, întrucât dacă evaziunea fiscală persistă, TVA va creşte din nou. În cazul în care măsura se dovedeşte un succes, ar putea urma şi alte reduceri de taxe, a spus el. În plus, guvernul nu va mai impune unele măsuri convenite cu troica pentru anul următor, precum reducerea pensiilor foştilor angajaţi ai forţelor armate şi majorarea taxelor pentru companii, a adăugat premierul.
Troica creditorilor internaţionali, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, negociază şi supraveghează implementarea angajamentelor asumate de Grecia pentru două pachete de împrumuturi externe totalizând peste 200 de miliarde de euro.

Comisia Europeană  : Parchet European, pentru  urmăriri penale în cazuri de fraudă.

Comisia Europeană (CE) propune instituirea unui Parchet European care să efectueze cercetări şi urmăriri penale, dar să aibă şi competenţa de a trimite în judecată, în instanţele din statele membre, persoanele învinuite de infracţiuni ce afectează bugetul UE.
"Prin instituirea Parchetului European, Comisia Europeană acţionează în vederea îmbunătăţirii, la nivelul Uniunii, a derulării urmăririi penale a autorilor infracţiunilor de fraudă asupra banilor contribuabililor din UE. Sarcina exclusivă a Parchetului European va consta în efectuarea de cercetări şi urmăriri penale, acesta urmând să aibă competenţa, la nevoie, de a trimite în judecată - în instanţele din statele membre - persoanele învinuite de săvârşirea de infracţiuni care afectează bugetul UE", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Reprezentanţa CE în România.
"Când sunt în joc banii contribuabililor, fiecare euro contează - cu atât mai mult în contextul economic actual. Infractorii care se folosesc de subterfugii juridice pentru a fura banii contribuabililor nu ar trebui să rămână liberi pentru că nu avem instrumentele adecvate pentru a-i aduce în faţa justiţiei. Un lucru trebuie să fie clar: dacă la nivelul nostru, al UE, nu ne protejăm bugetul federal, nimeni nu o va face în locul nostru", a mai spus Viviane Reding, care a făcut apel la statele membre şi la Parlamentul European să sprijine acest proiect important, astfel încât Parchetul European să înceapă să funcţioneze din 1 ianuarie 2015.
"Multe cazuri nu fac deloc obiectul cercetărilor, ceea ce permite infractorilor să scape, folosindu-se de subterfugii juridice, şi să fure banii cetăţenilor. Chiar şi atunci când au loc cercetări, există o mare disparitate între statele membre în ceea ce priveşte ratele condamnărilor pentru infracţiuni împotriva bugetului UE", se menţionează în comunicat.

ŞTIRI METEO

 

VINERI 19 IULIE  2013.

Vremea se va menţine în general frumoasă, iar în regiunile sudice şi sud-vestice va deveni călduroasă. Cerul va fi variabil cu unele înnorări după-amiaza şi la începutul nopţii, când vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, pe arii restrânse în zona montană şi izolat în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 şi 32 de grade, iar cele minime între 12 şi 22 de grade, uşor mai scăzute în depresiuni. Presiunea atmosferică va fi în scădere.



PERSONALITĂŢI

Robert Hooke

Robert Hooke (n. 18 iulie 1635 — d. 3 martie 1703) a fost un savant englez, care a excelat ca astronom și fizician, fiind cel mai bine cunoscut pentru formularea legii de proporționalitate între deformațiile elastice ale unui corp și tensiunile la care este supus, cunoscută ca „Legea lui Hooke”.
Robert Hooke s-a născut la Freshwater, pe insula Whight, Anglia și a studiat la Universitatea Oxford, unde a fost asistentul fizicianului englez Robert Boyle. Din anul 1662 a fost numit supraveghetor al experimentelor Societății Regale, al cărei membru a fost ales în 1663. Doi ani mai târziu, în 1665, a fost numit profesor de geometrie al Universității Oxford. A fost primul care a folosit balanța cu arc pentru reglarea ceasurilor și observând similaritățile dintre mișcarea unei sfori vibrând și balansarea unei pendule, a inventat pendula cu arc, ceea ce a condus la o mai mare precizie a ceasurilor. Intuiește și formulează într-o comunicare la Royal Society din Londra primele idei privind telegrafia vizuală. Din anul 1666 a fost numit inspector al Londrei și a făcut design-ul mai multor clădiri, inclusiv al Casei Montague și al Spitalului Bethlehem.
Hooke a anticipat unele din cele mai importante descoperiri și invenții ale acelor timpuri. A inventat și perfecționat mai multe instrumente de observare și măsurare (telescoape, termometre, microscoape).

Cu telescopul Gregorian  a observat pentru prima oară celulele vegetale.

A formulat teoria cu privire la mișcarea planetelor ca o problemă din mecanică și independent de fizicianul britanic Newton a emis ipoteza gravitației.
A descoperit:
  -  rotația planetei Jupiter
 -   forma eliptică a orbitei descrise de centrul de gravitație al Sistemului Pământ-Lună.

Robert Hooke a stabilit structura celulară a țesuturilor și a introdus, în 1665, în lucrarea sa, Micrographia, noțiunea de celulă.


Hendrik Antoon Lorentz

Hendrik Antoon Lorentz (n. 18 iulie 1853, Arnhem, Olanda — d. 4 februarie 1928, Haarlem, Olanda) a fost un matematician și fizician olandez, profesor de fizică matematică la Universitatea din Leyden, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1902 împreună cu Pieter Zeeman, pentru serviciul extraordinar oferit prin studiile lor privind influența magnetismului asupra unor fenomene de radiație (efectul Zeeman).
Hendrik Lorentz a elaborat în 1909 teoria electronică a materiei ("Teoria electronilor"), pe baza căreia a explicat un șir de efecte electrice și optice, între care și efectul Zeeman. A descoperit, împreună cu Ludvig Valentin Lorenz, relațiile dintre refracția luminii și densitatea corpurilor (relațiile Lorentz - Lorenz) și a pus bazele electrodinamicii mediilor în mișcare, relevând așa-numitele transformări ale lui Lorentz, care au avut un rol esențial în formularea teoriei relativității.


Ioan M. Anton

Ioan M. Anton (18 iulie 1924, Vintere, Bihor – 12 aprilie 2011, Timișoara) a fost un inginer electromecanic român, academician. A fost dezvoltatorul școlii românești de mașini hidraulice, inițiate de profesorul Aurel Bărglăzan. În urma activității de cercetare, a obținut rezultate valoroase în mai multe domenii: hidrodinamica turbomașinilor, turbine, pompe, mașini hidraulice reversibile, cuplaje hidraulice, ventilatoare, turbine de foraj și vânt, hidrodinamica profilelor și rețelelor de profil, fenomenul de cavitație, efecte de scară. Ioan M. Anton și-a început cariera de cadru didactic al Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Timișoara în 1949, parcurgând de-a lungul anilor toate gradele didactice și îndeplinind diverse funcții specifice: asistent suplinitor (1 ianuarie 1949), șef lucrări (aprilie 1949), conferențiar suplinitor (1 octombrie 1951), atestat conferențiar (1956), profesor titular provizoriu (1962), atestat profesor (1967), șef al Catedrei de Mașini hidraulice, (1962–1973 și 1982–1989). Începând cu anul 1964 a fost și conducător de doctorat; în această calitate sub directa sa îndrumare 40 de cadre didactice și de cercetare au obținut titlul de doctor inginer.
Devine membru corespondent al Academiei în 21 martie 1963 și titular în 1 martie 1974. A fost vicepreședinte al Academiei Române în perioada 1 martie 1974 – 2 februarie 1990 și președinte ad-interim al ei între 25 decembrie 1981 – 13 noiembrie 1984.
Pe parcursul carierei sale, profesorul Anton a avut o serie de funcții administrative în învățământ: Prodecan la Facultatea de Mecanică, Institutul Politehnic Timișoara (1951–1953), Secretar științific la Facultatea de Mecanică, Institutul Politehnic Timișoara (1953–1961), decan – Facultatea de Mecanică, Institutul Politehnic Timișoara (1961–1963), prorector – Institutul Politehnic Timișoara (1963–1966), rector – Institutul Politehnic Timișoara (1971–1981), rector – Institutul Politehnic Timișoara, (1989), membru în Comisia Superioară de Diplome MEI, (1969–1990), membru în Consiliul Învățământului Superior (1968–1972), membru în Consiliul de conducere MSI (1972–1976). În 1951 a contribuit substanțial la înființarea Bazei de Cercetări Științifice din Timișoara a Academiei, care avea să devină Filiala Timișoara a Academiei. Între 1951–1963 a fost cercetător științific al acestei baze, la început cu o jumătate de normă, apoi cercetător științific principal. Pentru o perioadă de timp a fost directorul acestui centru de cercetări.
A fost membru al mai multor asociații profesionale: Societatea Română de Materiale Magnetice (1990), Asociația Internațională Hydromag (1996), președinte de onoare al Asociației Române pentru Promovarea Fluidelor Magnetice (1998), membru de onoare al Asociației Generale a Inginerilor din România, membru de onoare al Asociației Române de Robotică.

S -A ÎNTÂMPLAT ÎN  18 IULIE ...........

Evenimente

    64: Roma a fost cuprinsă de un incendiu de proporții; împăratul Nero s-a folosit de acest eveniment pentru a începe persecuția asupra creștinilor.
    1658: La Frankfurt, Leopold I este ales Sfânt Împărat Roman.
    1711: Marea confruntare de la Stănilești dintre forțele ruso–române, conduse de țarul Petru I al Rusiei și de Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, și cele otomane. Victoria turcilor a obligat pe Cantemir să–și părăsească tronul și să se refugieze în Rusia, unde a devenit consilierul țarului.
    1862: Prima ascensiune a vârfului Dent Blanche, unul dintre cei mai înalți din Alpi.
    1898: Marie și Pierre Curie au anunțat descoperirea unui nou element și au propus să se numească poloniu.
    1925: Adolf Hitler a publicat manifestul său personal, intitulat Mein Kampf.
    1942: Al Doilea Război Mondial: Statele Unite declară război Ungariei, Bulgariei și României.
    1955: A luat ființă Adunarea Parlamentară a NATO.
    1965: A fost lansată stația automată rusească "Sonda 3" care a fotografiat partea nevăzută a lunii.
    1966: Se lansează misiunea Gemeni 10 cu astronomii John Watts Young și Michael Collins la bord.
    1980: India devine cea de-a șasea țară care lansează o rachetă și un satelit în spațiu.
    1998: Conflictul din Kosovo. Cel puțin 110 albanezi din Kosovo au fost uciși în luptele de lângă granița cu Albania.

S -a născut în............ 

    1635: Robert Hooke, astronom și fizician englez (d. 1703)
    1659: Hyacinthe Rigaud, pictor francez (d. 1743)
    1720: Gilbert White, ornitolog englez (d. 1793)
    1724: Ducesa Maria Antonia de Bavaria, nobilă, compozitoare germană (d. 1780)
    1797: Immanuel Hermann Fichte, filosof german (d. 1879)
    1811: William Makepeace Thackeray, scriitor englez (d. 1863)
    1845: Tristan Corbière, poet francez (d. 1875)
    1853: Hendrik Lorentz, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel (d. 1928)
    1868: Miron Cristea (Elie Cristea), primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române
    1918: Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel
    1921: John Glenn, astronaut și politician american
    1924: Ioan M. Anton, inginer român, membru al Academiei Române
    1937: Roald Hoffman, chimist de origine poloneză, laureat al Premiului Nobel
    1948: Hartmut Michel, chimist german, laureat  al Premiului Nobel

Decese 

    1488: Alvise Cadamosto, explorator italian (n. 1432)
    1610: Caravaggio, artist italian (n. 1573)
    1817: Jane Austen, scriitoare engleză (n. 1775)
    1884: Ferdinand von Hochstetter, geolog austriac (n. 1829)
    1892: Thomas Cook, agent englez de turism (n. 1808)
    1899: Horatio Alger, Jr., scriitor american (n. 1832)
    1903: Anghel Demetrescu, teoretician și critic literar român (n. 1847)
    1946: Mauriciu Brociner, militar român de etnie evreiască, participant la Războiul de Independență
    1949: Vítězslav Novák, compozitor ceh (n. 1870)
    1968: Corneille Heymans, medic și farmacolog belgian, laureat Nobel (n. 1892)
    1997: Eugene Merle Shoemaker, astronom american (b. 1928)
    2010: Mircea Micu, poet, prozator și dramaturg român (n. 1937)

  



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More