duminică, 7 aprilie 2013

7 aprilie 2013 by Viorica Crainic

Bine v -am regăsit!

"Caracterul omului poate fi dedus din manifestările lui mărunte. Pentru lucrurile importante oamenii îşi iau precauţii; în gesturile mici ei se manifestă după natura lor şi fară a-şi da osteneala să se mai ascundă."  (Arthur Schopenhauer)     

Alex Mihai Kis : Tânărul român care a fost admis la 11 universităţi de prestigiu din SUA .

FELICITĂRI!!!

”Am luat premii în toţi ani în care am participat la olimpiada naţională de fizică şi m-am calificat în lotul naţional pentru a treia oară consecutiv. Am luat medalia de argint şi premiul special pentru cea mai bună lucrare practică, la Olimpiada Internaţională de Fizică din Rusia. În clasa a VIII-a am luat premiul I şi am primit o ofertă de la un liceu din Bucureşti şi am considerat că ar fi un pas important în cariera mea. Am fost admis la 11 facultăţi din SUA şi probabil voi alege să merg la Stanford”, a declarat Kis Alex Mihai.  Tânărul este în prezent elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Bucureşti, şi se gândeşte ca după examenul de bacalaureat din vară să îşi continue studiile la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii,

Numai  2 zile până la The Naţional Conference of Business Psychology.

În data de 9 aprilie 2013, Intell Psy Group organizează prima conferinţă majoră de Business Psychology din România, The Naţional Conference of Business Psychology. Evenimentul va avea loc în Bucureşti, la Phoenicia Grand Hotel începând cu ora 09:00. Cu participare internaţională, Conferinţa este primul eveniment de anvergură care reuneşte Psihologia cu mediul de afaceri din România, având ca bază managementul integrat al informaţiilor cu semnificaţie psihologică – sursă neexplorată de creştere a profitului în afaceri. De asemenea, în cadrul conferinţei va fi lansat conceptul original Business Intelligence Psychology. Gazdă a conferinţei, este domnul Prof. Asoc. Dr. psiholog Ion Duvac,  preşedinte al Intell Psy Synergic Group şi fondator al Psychological Profiler Academy. Oferind prin intermediul diviziilor sale servicii integrate de business coaching, profiling, research, consiliere, terapie şi resurse umane, Intell Psy Group este singurul autor şi promotor al conceptelor de Management integrat al informaţiilor cu semnificaţie psihologică în afaceri şi Business Intelligence Psychology în România.

România participă în acest an la Salonul de Invenţii de la Geneva.

 La acest salon, care se va desfăşura între 10 şi 14 aprilie, 24% dintre participanţi sunt inventatori şi cercetători independenţi, iar 76% sunt inventatori din cadrul unor întreprinderi, institute de cercetare şi universităţi. Un număr de 1.000 de invenţii din toate domeniile activităţii umane sunt prezentate pe o suprafaţă de 8.500 mp. 38% dintre invenţii provin din Europa, 58% din Asia şi din Orientul Mijlociu, iar 4% de pe celelalte continente. Ţările cel mai bine reprezentate în acest an sunt China, Arabia Saudită, Rusia, România, Thailanda, Iranul, Franţa, Polonia, Germania. Elveţia, Coreea, Croaţia, Malayezia, Spania, Republica Moldova, Italia etc. La acest Salon, la care sunt aşteptaţi 60.000 de vizitatori, cei 85 de membri ai Juriului Internaţional vor avea sarcina delicată de a examina fiecare invenţie şi de a anunţa, vineri 12 aprilie, în cadrul unei ceremonii, cele mai bune invenţii.bAtribuirea Marelui Premiu al Salonului şi a 54 de premii prestigioase le oferă invenţiilor o şansă de a fi imediat recunoscute la justa lor valoare, potrivit organizatorilor.

PDL şi-a ales vicepreşedinţii.

Democrat-liberalii şi-au ales, ieri, cei 16 vicepreşedinţi ai partidului, printre aceştia aflându-se Raluca Ţurcan, Roberta Anastase, Radu F. Alexandru, Ioan Oltean, Cezar Preda, Sulfina Barbu, Alexandru Năzare, Alin Tise. Anca Boagiu, Liviu Negoita şi Dorin Florea au fost aleşi prim-vicepresedinti, în favoarea lor votând peste 500 de delegaţi. Au mai obţinut funcţia de vicepreşedinte: Ştefan Gheorghe, Cristina Dobre, Alin Popoviciu, Marian Jean Marinescu, Bogdan Cantaragiu, Romeo Raicu şi Ioan Balan. Majoritatea candidaţilor care au susţinut moţiunea Elenei Udrea în 23 martie, nu au obţinut voturi suficiente pentru a fi aleşi vicepreşedinţi, printre aceştia aflându-se Teodor Paleologu, Gheorghe Udrişte, Vasile Gherasim, Tinel Gheorghe, Florin Popescu, Florin Geanta şi Mihaela Stoica.

Mircea Geoana: Sunt probabil cel mai potrivit om să fie preşedintele României.

"Anul 2013 trebuie să fie un an în care nu avem nevoie de tensiuni în USL. Sunt convins că, din punct de vedere al ceea ce ştiu şi pot să fac, sunt probabil cel mai potrivit om să fie preşedintele României. Din punct de vedere al partidului din care fac parte şi l-am condus, avem un candidat oficial în persoana lui Crin Antonescu şi atâta vreme cât eu spun că în 2013 în congelator cu tensiunile din USL, nu o să fiu eu cel care să arunc în aer o înţelegere politică cu liberali", a spus Geoana. "Azi, din punct de vedere politic, şi pentru 2013, USL are un candidat, PSD are un congres în care a stabilit că avem un candidat, preşedintele Victor Ponta susţine acest candidat. Oricât de mult ne-am dori eu, sau Sorin Oprescu, să ajungem în poziţia pe care cred că eu unul am şi câştigat-o în 2009, nu pot să nu constat că exista o realitate politică pe care trebuie să o respectăm", a mai spus Geoana.

Victor Ponta 2013 este anul în care trebuie să gestionez pacea.

"Până la anul,  dl Băsescu este preşedintele României şi sunt multe momente instituţionale pe care, chiar şi dacă am vrea, nu putem să le evităm. Sunt momente în care am fi pur şi simplu stupizi, având cu toţii funcţii importante... ce să facem, să fugim din cameră, să ne jucăm de-a hoţii şi vardiştii?", a declarat premierul Victor Ponta."Anul trecut a fost un an de război total, care a făcut mult rău ţării. Evident că au fost şi lucruri pozitive: am scăpat de Boc, Ungureanu, Anastase, Morar... Anul 2013 este anul în care trebuie să gestionez pacea.

Liviu Dragnea: România are unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa.

"Este o situaţie îngrozitoare: zone care sunt dezvoltate, zone care sunt foarte sărace. Este unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa, dacă nu cel mai. O ţară este stabilă, o ţară poate reprezenta speranţă pentru locuitorii ei dacă nivelul de dezvoltare este destul de echilibrat între diverse zone şi regiuni, între rural şi urban. La noi nu este aşa. Acesta este rezultatul actualului sistem. Timp de 23 de ani, din păcate, nu a existat o voinţă politică fermă pentru a face două lucruri: să existe curaj pentru a reforma, pentru a reorganiza sistemul administrativ din ţara noastră - şi din păcate noi avem astăzi acelaşi sistem de dinainte de Revoluţie, aceleaşi direcţii judeţene, doar şi-au mai schimbat denumirile, o birocraţie poate şi mai mare, un sistem public care devine din ce în ce mai brutal şi agresiv cu oamenii, adică cu cei care îl plătesc şi îl susţin; iar pe de altă parte nu s-a dorit, nu s-a putut, nu s-a ştiut să se pună pe masă un plan de dezvoltare", a spus Dragnea. Liviu Dragnea apreciază că România se prezintă ca o ţară "zdrenţuită" din punct de vedere al dezvoltării şi speră ca propunerea de configurare a regiunilor, ce va fi făcută publică în luna iunie sau iulie, să fie "un argument serios pentru dezvoltare".

Ioan Rus: Părinţii noştri ne-au lăsat după 50 de ani de comunism o ţară mai în regulă decât o lăsăm noi.

"Am avut discuţii cu toţi colegii din Transilvania de nord-vest. După aceste două guvernări de dreapta, avem mult prea multe oraşe şi comunităţi lipsite de speranţă, avem mult prea mulţi concetăţeni care se duc să-şi caute norocul în alte ţări. Mai mult, a apărut o categorie de politicieni gureşi şi neobrăzaţi, lipsiţi de substanţă cu foarte mult voluntarism şi cu extrem demult tembelism care au condus România câţiva ani. Rezultatele acestor prestaţii se văd şi le suportăm cu toţii. (...) Dacă suntem atenţi şi cinstiţi cu noi înşine, ne vom da seama că părinţii noştri, după 50 de ani de comunism aproape că ne-au lăsat o ţară mai în regulă decât cea pe care e cât pe ce să o lăsăm copiilor noştri. Pentru asta trebuie să ne fie ruşine tuturor. Atunci ne gândim cu toţii ce ar fi de făcut ca să contribuim cu ceva la coagularea energiilor acestei naţii", a declarat Ioan Rus. "Să nu ne lansăm în dezbateri publice în care cei cu liceul început şi profesională neterminată ne explică cum se împart fotoliile de şefi de regiuni. (...) Aceste noi structuri trebuie să asigure corectitudinea dezvoltării fiecărei zone", a spus Ioan Rus.

A intrat în vigoare legea care te obligă să-ţi plăteşti facturile în maximum 30 de zile.

Legea nr. 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 182 din 2 aprilie 2013 şi intră în vigoare în trei zile de la publicare, adică vineri, 5 aprilie 2013.Prin acest act normativ se transpun în legislaţia naţională prevederile Directivei 2011/7/CE privind combaterea întârzierii la plata în tranzacţiile comerciale, pe care România era obligată să o implementeze în legislaţia naţională până în 16 martie 2013. Legea care obligă firmele să îşi achite facturile într-un termen de maxim 30 de zile, dacă nu stabilesc altfel cu partenerii lor de afaceri, se aplică de vineri, când actul normativ intră în vigoare. Legea, publicată marţi în Monitorul Oficial,  instituie un termen de plată maximal şi pentru autorităţile publice care contractează bunuri sau servicii din mediul privat. În plus, noua reglementare introduce şi o despăgubire minimă de 40 de euro, la care creditorul are dreptul automat, din prima zi de întârziere la plată.

Daniel Chiţoiu: Din 1 ianuarie 2014 vrem să adoptăm scăderea  TVA la 19% sau a CAS cu 5%.

"Anul acesta nu va creşte nici un impozit, nici o taxă, nici o contribuţie. Din 1 ianuarie 2014 vrem să adoptăm scăderea  TVA de la 24% la 19% sau a CAS cu 5%. Sunt adeptul că începând cu 1 ianuarie 2014 să reducem ori TVA ori CAS. Nu se pot implementa ambele. Ori una ori alta. Cealaltă peste un an de zile", a declarat Daniel Chiţoiu.

Rovana Plumb:  Programul Rabla se va numi altfel.

"O să vă spunem cum se va numi în momentul în care intram cu el, pentru că lucrăm pe trei formule şi vom alege formula cea mai bună şi cea care se adaptează cel mai eficient nevoilor parcului naţional al României, precum şi al atingerii obiectivului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Modul în care noi am gândit şi am abordat problematica în ceea ce priveşte înnoirea parcului auto, punând în prim-plan sau luând în calcul, în formula, emisiile de dioxid de carbon, este faptul că România s-a angajat să reducă emisiile de dioxid de carbon, şi nu poluarea în general, şi acesta este trendul pe care mergem, inclusiv pentru programul Rablă, care se va numi altfel", a declarat ministrul Mediului. Oficialul a spus că vor fi luate în calcul toate modalităţile în aşa fel încât să nu se mai întâmple perturbări ale procedurii, cum s-a constatat anul trecut, astfel încât să nu mai fie nici din partea operatorilor din program, dar nici din partea cetăţenilor vreo nemulţumire pentru modul în care se derulează programul. "Va fi totul transparent", a declarat Rovana Plumb.

Gheorghe Muscalu (CSM): Secţia pentru procurori poate să decidă o eventuală scurtare a termenelor pentru evaluarea candidaţilor la şefia parchetelor.

Procurorul Gheorghe Muscalu, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat,  ca Secţia pentru procurori a CSM poate devansa termenul stabilit pentru audierea candidaţilor nominalizaţi pentru şefia Parchetelor, dacă Ministerul Justiţiei va transmite toate documentele necesare şi dacă verificările direcţiei de resurse umane vor fi finalizate mai repede. "Nu este vorba de a fi nevoie de atât de mult timp pentru aceste numiri. Evident că, în măsura în care documentele de la Ministerul Justiţiei, şi mă refer aici la proiectele pe care persoanele nominalizate le vor întocmi, vor fi transmise Secţiei pentru procurori, Consiliului Superior al Magistraturii, evident că, după realizarea verificărilor de către direcţia de resurse umane, dacă acestea se vor încheia într-un termen mai scurt, bineînţeles că secţia poate să decidă o eventuală scurtare a termenelor, dar aceasta nu este la latitudinea mea, aceasta este o discuţie în secţie, cu verificările respective pe masa", a declarat Gheorghe Muscalu . Membrul CSM a precizat că la procedura de data trecută, eşuată, CSM a stabilit un termen de 21 de zile. "Reacţia din partea CSM nu poate fi decât în limitele legii", a mai declarat procurorul Gheorghe Muscalu.

Ambasada SUA: Ne bucurăm că s-au făcut nominalizări pentru Parchete.

"Ambasada SUA a susţinut constant că este de o importanţă vitală să se nominalizeze procurori independenţi şi calificaţi. Ne bucurăm să vedem că s-au făcut nominalizări, iar procesul consultativ poate merge acum mai departe", se afirmă într-un comunicat transmis  de Ambasada SUA. "Îi încurajăm pe premier (în calitate de ministru interimar al Justiţiei), pe preşedinte şi Consiliul Superior al Magistraturii să continue să colaboreze pentru a ajunge cât mai rapid posibil la un acord în ceea ce priveşte aceste posturi extrem de importante", se mai arată în poziţia Ambasadei SUA. "Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România", a afirmat Gitenstein.

Zboruri de supraveghere în spaţiul aerian al României şi Ungariei.

Inspectori militari ruşi vor efectua zboruri de supraveghere în spaţiul aerian al României şi Ungariei, în cadrul Tratatului internaţional Open Sky, începând de duminică şi până pe 13 aprilie, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Experţi ruşi vor efectua aceste misiuni de inspectare la bordul unui avion de tip Antonov-30B (Clank), a precizat ministerul într-un comunicat, relatează RIA Novosti. Avionul va decola de pe Aeroportul Otopeni din Bucureşti, iar în Ungaria de la baza aeriană Kecskemet. În cursul zborurilor, specialişti ruşi şi străini vor monitoriza operaţiunea de supraveghere cu echipament de la bordul avionul, conform tratatului. Tratatul Open Sky, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002, stabileşte un regim neînarmat la unor zboruri de observare a teritoriilor celor 34 de state membre, cu scopul promovării deschiderii şi transparenţei forţelor şi activităţilor lor militare. Rusia a ratificat tratatul în mai 2001. Ministerul rus al Apărării a mai anunţat că inspectori americani efectuează zboruri de inspecţie în spaţiul aerian al Rusiei, în paralel, în aceeaşi perioadă, în baza aceluiaşi tratat.

Preşedintele chinez avertizează : Nicio ţară nu are dreptul să arunce Asia în haos.

Peninsula coreeană se confruntă cu o intensificare a tensiunilor, după ce Phenianul a lansat cu succes o rachetă cu rază lungă de acţiune, în decembrie, considerată un tir de rachetă balistică, şi a celui de al treilea test nuclear, în februarie. Coreea de Nord, căreia China îi este principalul aliat important, şi-a anunţat intenţia de a reporni un reactor nuclear oprit în 2007, în pofida rezoluţiilor ONU care îi interzic orice program atomic, şi a mobilizat două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est. "Nimeni nu ar trebui să fie autorizat să arunce în haos o regiune şi, cu atât mai puţin, întreaga lume, din egoism", a declarat Xi Jinping, fără să menţioneze disputele maritime dintre Beijing şi Tokyo sau cu alte ţări din regiune. "Trebuie să acţionăm în mod concret pentru a soluţiona dificultăţi importante, cu scopul de a asigura stabilitatea Asiei", care "se confruntă cu noi provocări, atât timp cât apar probleme sensibile şi (atât timp) cât există ameninţări în domeniul securităţii tradiţionale şi netradiţionale", a continuat el.

Coreea de Nord a recomandat evacuarea ambasadei României de la Phenian.

Ministerul Afacerilor Externe al RPD Coreene a convocat, la 5 aprilie 2013, reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Phenian. Cu această ocazie, le-a fost comunicată recomandarea de a avea în vedere posibilitatea evacuării personalului ambasadelor, pe fondul creşterii tensiunilor din zonă. MAE al României analizează opţiunile valabile în astfel de situaţii, în vederea asigurării deplinei securităţi a cetăţenilor români de la Ambasada României la Phenian, pe baza procedurilor şi reglementărilor în vigoare" , se arată într-un comunicat de presă al MAE român. De asemenea, MAE menţionează că "se află în permanent contact cu partenerii din UE şi NATO, pentru a stabili, în comun, conduita generală în perioada următoare".
Totodată, MAE român "solicită ferm autorităţilor de la Phenian să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asiei de Nord-Est".

ŞTIRI METEO

AVERTIZARE HIDRO : 

COD PORTOCALIU

Începând cu data de 06.04.2013 ora 06:00 se instituie COD PORTOCALIU pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman.

COD GALBEN

Se menţine COD GALBEN pe tot sectorul românesc al Dunării aval S.H.E.N. Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) şi pe braţele Dunării - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

LUNI 8 APRIIE 2013

Vremea va fi rece pentru această perioadã a anului. Cerul va fi temporar noros şi pe arii restrânse va mai ploua slab, ziua mai ales în sudul ţării, iar noaptea în regiunile vestice. Precipitaţiile sub formă de lapoviţă şi ninsoare vor mai fi la munte şi doar izolat posibil în nordul Moldovei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, iar în cursul zilei şi în regiunile estice şi sud-estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 6 şi 14 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -3 şi 5 grade.Presiunea atmosferică va creşte, iar spre sfârşitul intervalului va începe sã scadă în regiunile vestice.

FRUMUSEŢI ALE NATURII.

Deşertul Kalahari

 Kalahari (Kgalagadi) este un deșert alcătuit în mare parte din nisip roșu, cu o granulație fină. Se întinde din partea nordică a Provinciei Cap din Africa de Sud, Namibia și Botswana până în Angola și Zambia pe un teritoriu de peste 1,2 milioane km2. Partea cea mai întinsă a deșertului se află în Botswana (Kalahari), partea centrală întinzându-se spre vest în Namibia. Partea centrală a deșertului constă dintr-un bazin uriaș. Prin procesul de eroziune s-au format gresii și dune de nisip. Aici s-au descoperit straturi geologice din timpuri geologice străvechi, mărturii ale schimbărilor climatice ale regiunii. Inițial aici a existat o climă caldă, umedă. Prin plantarea unor plante rezistente la secetă s-a reușit în parte fixarea dunelor de nisip.O mare parte a deșertului este rezervație naturală ca de exemplu renumita deltă a fluviului Okawango care este de fapt o vărsare a apei fluviului în întregime într-o mare de nisip. La sfârșitul anului 1990 s-a terminat șoseaua ce traversează deșertul și leagă Oceanul Indian cu Oceanul Atlantic, făcând o legătură comercială importantă între Namibia și Mozambic.Delta fluviului Okawango este o zonă atipică a deșertului, fiind foarte bogată în floră și faună, ce diferă de la anotimp la anotimp prin nivelul apei din regiune. Aici se adapă turme uriașe de animale ce provin din partea sudică a Africii. Din această cauză regiunea a fost declarată de UNESCO monument al naturii. Printr-un turism limitat la un Safari scump și luxurios, regimul din Botswana reușește să finanțeze parcul natural, împiedicând în schimb turismul în masă. Cea mai mare parte a deșertului este însă alcătuită din dune de nisip. Aici cresc specii de salcâm care, prin rădăcinile adânci, ating straturile de apă din profunzime. Tot aici mai cresc și ierburi rezistente la clima aridă, cu o perioadă de vegetație scurtă, specifice pustiului.

PERSONALITĂŢI

William Wordsworth

William Wordsworth (n. 7 aprilie 1770, Cockermouth, Cumberland, Lake District - d. 23 aprilie 1850, Rydal Mount) a fost un poet englez din prima perioadă a romantismului. William Wordsworth era fiul unui avocat. Rămas orfan de timpuriu, a fost crescut de niște rude și, după absolvirea școlii în localitatea sa natală, urmează cursurile Universității din Cambridge. Însuflețit de ideile lui Jean-Jacques Rousseau despre întoarcerea la natură, în 1790 călătorește pe jos prin Elveția și regiunile muntoase învecinate ale Franței. În anul următor pleacă la Paris pentru a lua parte la revoluție, simpatiile sale îndreptându-se către grupul "Girondinilor". Între 1798 și 1799 călătorește în Germania. Înapoindu-se în Anglia, își petrece anii următori la țară, mai cu seamă în regiunea lacurilor. În 1843, după moartea lui Robert Southey, i se decernează titlul de "poet laureat". Wordsworth creează un mare număr de opere cu caracter liric. , dintre care merită să fie amintite: ciclul "Lucy Poems" (1799), "To the Cuckoo" ("Cucului", 1804-1807), "Ode on the Intimations of Immortality from Recollections of Early Childhood" ("Odă înțelegerii nemuririi din amintirile fragedei copilării" 1802-1807). Unele poezii sunt scrise în formă de sonete. Poetului i se pare că vede pretutindeni în natură manifestarea unor forțe superioare, care se află deasupra lumii. Realul și irealul se contopesc în vesurile lui, vorbindu-i cititorului despre frumusețea și, totodată, despre misterul vieții, în care nu ar exista hotar între viață și moarte. Interpretarea naturii de către Wordsworth are un colorit mistic și spiritual.

Narcişii
Eu mă plimbam însingurat,
Asemeni norilor din cer,
Când de narcişi zării, mirat,
Un neam de aur pal, regesc,
În preajma apei, printre fagi,
Dansau cu briza sub copaci.

Mereu, ca stelele-n zenit,
Ce-n Calea Robilor lucesc,
Se avântau spre infinit,
De-a lungul malului, spre est.
Văzui acolo mii şi mii,
Săltând, căpşoare aurii...

Dansau şi undele cu ei,
Însă erau de ne-ntrecut,
În veselia lor, scântei
Săreau, şi eu nu am putut,
Rămâne rece – între flori...
Nu bănuisem, ce comori

Îmi vor aduce, nencetat –
Fiind cuprins de reverii,
Pe canapeaua mea culcat,
De solitare bucurii
Avea-voi parte... căci mereu
Cu-acei narcişi dansez şi eu.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola este un regizor, producător şi scenarist american extrem de apreciat şi unul dintre cei mai influenţi în industria cinematografică actuală, alături de Martin Scorsese, Steven Spielberg, Woody Allen sau Brian De Palma.
Francis Ford Coppola s-a născut pe 7 aprilie 1939 în Detroit, Michigan, SUA. Se hotărăşte să se facă artist în 1957, când la 18 ani intra la HOFSTRA, la Artă Dramatică unde atrage atenţia printr-un montaj foarte personal al piesei “Un tramvai numit dorinţă “ (A Streetcar Named Deşire, de Tennesse Williams). În 1960 îşi ia titlul în Arta teatrală şi în acelaşi an se înscrie şi la UCLA. În perioada lui 60 va face filme erotice de proastă calitate: Tonight for Sure şi The Bellboy and the Playgirls. În 1969 pune bazele unei companii independente de film în San Francisco, American Zoetrope, împreună cu George Lucas. Încep cu THX 1138 (1971), film regizat de Lucas, la care Coppola a fost producător şi continuă cu un film grandios care va rămâne în istoria cinematografiei: The Godfather (1972). Acest film în aduce lui Coppola un oscar pentru scenariu. Filmul va avea o continuare The Godfather: Part ÎI, de asemenea foarte apreciat, motiv pentru care va primi 6 premii Oscar. Continua mai târziu -in 1990- The Godfather: Part III. Un alt film al lui Coppola care este Apocalypse Now (1979), film premiat la Festivalul de Film de la Cannes.S -a căsătorit cu Eleanor Jessie Neilin 1963 şi au împreună trei copii: Sofia Coppola, Roman Coppola şi Gian-Carlo Coppola. Nicolas Cage este nepotul său.  Francis Ford Coppola a declarat că influentele sale majore în cariera sunt Ingmar Bergman, Alfred Hitchcock, Michelangelo Antonioni, Akira Kurosawa şi Tennessee Williams.

S- A ÎNTÂMPLAT ÎN 7 APRILIE.....


7 aprilie este a 97-a zi a calendarului gregorian.
Evenimente

    1795: Franța adoptă metrul ca unitate de măsură pentru lungime.
    1863: Are loc, la Sibiu, un Congres național al românilor, care deleagă zece personalități, în frunte cu mitropolitul Andrei Șaguna, pentru a expune împăratului Franz Joseph I, la Viena, revendicările politice ale românilor.
    1927: A fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanță, în Statele Unite ale Americii. Secretarul Departamentului comerțului din SUA, Herbert Hoover, a ținut un discurs la Washington.
    1940: La București, a avut loc deschiderea oficială a "Institutului Cultural German".
    1945: Al Doilea Război Mondial: Nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane. Yamoto a fost cea mai mare navă de război construită vreodată.
    1948: Crearea Organizației Mondiale a Sănătății.
    1963: Iugoslavia este proclamată republică socialistă și Josip Broz Tito este numit președinte pe viață.
    1964: IBM prezintă primul model din seria 360.
    1999: Fundația Națională pentru Știință și Artă, împreună cu Academia Română, a acordat regizorului Andrei Șerban, Premiul de Excelență în Cultura Românească
    2009: Manifestații violente au avut loc la sediul Parlamentului și Președinției Republicii Moldova din Chișinău, simpatizanții opoziției contestând corectitudinea alegerilor din urmă cu două zile.
    2010: Lansarea televiziunii PublikaTV în Republica Moldova.

S -a născut.........

    1652: Papa Clement al XII-lea (d. 1740)
    1765: Johann Christian Baumgarten, medic și botanist german (d. 1843, Sighișoara)
    1770: William Wordsworth, poet englez (d. 1850)
    1772: Charles Fourier, filosof utopist și economist francez (d. 1837)
    1803: Flora Tristan, feministă, socialistă franceză (d. 1844)
    1889: Gabriela Mistral, poetă chiliană, laureată a Premiului Nobel (d. 1957)
    1931: Amza Pelea, actor român de teatru și film (d. 1983)
    1930: Yves Rocher, om de afaceri francez, fondatorul brand-ului de cosmetice Yves Rocher (d. 2009)
    1939: Francis Ford Coppola, regizor american de film
    1945: Mircea Daneliuc, regizor, scenarist și actor român
   
Decese
    1614: El Greco, pictor de origine greacă (n. 1541)
    1668: William Davenant, poet englez (n. 1606)
    1761: Thomas Bayes, matematician englez (n. 1702)
    1947: Henry Ford, fondator al industriei americane de automobile (n. 1863)
    1966: Gheorghe Anghel, sculptor român (n. 1904)
   
Sărbători

    Ziua Mondială a Sănătății (din 1950)
    În calendarul creștin-ortodox: Sf. Mc. Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei
    În calendarul romano-catolic: Sf. Ioan Baptist de la Salle, preot (1651-1719)

































0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea , fiecare parere conteaza , doar o singura rugaminte am pastrati limbajul decent , fara cuvinte urate injuraturi , instigare la rasism ,xenofobie si jignire a celui caruia va adresati ( vom modera doar aceste comentarii ),va multumesc si asteptam cu interes comentariile dumneavoastra. .

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More